Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

01. 10. 2013. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Debata o energetskoj efikasnosti

U Čačku je održana javna debata na temu energetska efikasnost, u okviru kampanje “Otkriti energiju”. U kampanji osim grada Čačka I opštine Gornji Milanovac, učestvovalo je još oko 30 gradova I opština u Srbiji.

Osim Ministarstva građevine, kampanju je podržala nemačka Organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

O projektu su govorili koordinatori Organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, kao i predstavnici Gradske uprave Čačak i opštine Gornji Milanovac.

 

Prema rečima načelnika Odeljenja za urbanizam i komunalno stambene poslove Zorana Drinjakovića opština Gornji Milanovac je pristupila aktivnoj primeni načela energetske efikasnoti objekata. Tokom 2012. i  2013.godine izvršeni su  radovi na adaptaciji zgrade opštine u ul. Takovskoj br. 2, a u okviru koje je izvršena zamena stolarije i postavljanje fasadne izolacije u cilju smanjenja gubitaka energije i troškova grejanja. Rezultati izvedenih radova bili su odmah vidljivi. Prema prvim podacima potrošnja gasa koja se koristi za grejanje objekta smanjena je za skoro 25%, što nije zanemarljiva ušteda.

 

Pored toga u planu je rekonstrukcija Doma kulture, kao i zgrade opštinske uprave u ul. Tihomira Matijevića br. 4, bivše zgrade Dečjih novina. Prilikom izrade projektne dokumentacije posebna pažnja biće posvećena energetskoj efikasnosti objekata kako kroz izradu elaborata energetske efikasnosti, tako i prilikom izbora materijala i izvođenja radova.

U okviru ove kampanje urađeno je pet energetskih elaborata i pasoša za pet različitih tipova objekata u opštini Gornji Milanovac, sa prikazanim foto snimcima, kao i sa termovizijskim snimcima analiziranih objekata, a koji su bili putem organizovane izložbe u junu mesecu predstavljeni kao izložbeni materijal. Prilikom izložbe ovih materijala predsednik opštine Milisav Mirković je uručio energetske pasoše vlasnicima objekata u Gornjem Milanovcu na adresama  Gružanska 8, Ivice II Lamela 2, Ivice II Lamela 1, Vuka Karadžića br.12 i Kej kosovskih božura 14.

 

Tokom  kampanje „Otkriti energiju” građani su informisani o energetskoj efikasnosti, kao i o potrošnji energije u različitim tipovima zgrada i potencijalnim investicionim i neinvesticionim merama za poboljšanje energetske efikasnosti.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

02.10.

2013.

marko [neregistrovani] u 21:47

Glumac za slikanje

Ko je ovaj visoki čovek što stoji i šta glumi?

Odgovori

Ostavi komentar