Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

17. 10. 2013. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Sastanak Društva arhivista

U Čačku je danas održan 18. sastanak Podružnice Društva arhivista čija su sedišta u Kraljevu, Kragujevcu, Kruševcu, Jagodini, Užicu, Novom Pazaru i Čačku.

Razmatrana je inicijativa za nastavak rada Društva arhivista Srbije jer je za rad i razvitak istorisjkih arhiva od primarnog značaja delatnost stručnih organizacija, nekada Društva arhivskih radnika Srbije, a od 2010. Društva arhivista Srbije.

Posebna pažnja psovećena je usklađivanju cenovnika usluga arhiva.  Pre svega razmotrena je visina nadoknade koju izdvajaju stečajni upravnici iz stečajne mase za sređivanje i preuzimanje arhivske građe i registraturskog materijala. Ta nadoknada iznosi od tri do 20 hiljada dinara po metru dužnom, rekla je Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku.

 

Arhivisti su razgovarali i o odnosu stečajnih upravnika prema arhivskoj građi i saradnji sa arhivima.  Istaknuto je da bi stečajni upravnik trebalo da se odmah po imenovanju obrati nadležnom arhivu kako bi se izbeglo uništavanje arhive. Jedan od problema koji se javlja jeste nedostatak dokumentacije za ostavrivanje prava na penziju.

Prema rečima Lele Pavlović, arhivisti  se nadaju  usvajanju Zakona o arhivima koji je već dve godine u skupštinskoj proceduri. Tim zakonom bi se jasno definisali odnosi u struci i arhiva prema drugim ustanovama i organiazcijama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza