Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

11. 12. 2013. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Protest radnika "Stjenika"

Radnici "Stjenika" protestovali su danas ispred zgrade Osnovnog suda u Čačku, nezadovoljni odlukom sudije Milenka Lazarevića o poništavanju prodaje jednog objekta ovog preduzeća.

Zaposleni  traže da se ne raspisuje  nova licitacija, već da se taj objekat  proda  drugom  zainteresovanom  za kupovinu, koji je učestvovao na istoj licitaciji. Objekat  je prodat za 53,6 miliona dinara preduzeću "Aristokrat del"  što bi  bilo dovoljno da se  radnicima nadoknadi 31 zarada koja im se duguje i preduzeće "Stjenik" izađe iz blokade.

Većina od 65 radnika "Stjenika" je protestvovalo ispred Osnovnog suda. Oni smatraju da je prodaja objekta regularna, jer je sudija prethodno rekao da su ispunjeni uslovi za prodaju i da su svi učesnici licitacije uplatili 2,6 miliona dinara depozita, odnosno 10 odsto od procenjene vrednosti objekta, rekla je radnica Stjenika, Slađana Pantelić.

 

- Prodaja je poništena kasnije, jer kupac navodno nije uplatio ceo iznos na ime depozita. Nama je cilj da se proda prodavnica, a da li će to biti ovom ili drugom kupcu nije bitno. Dobro bi bilo kada bi "Aristokrat del" uplatio još nekih 1,5 miliona dinara depozita kako bismo dobili novac, dodala je Slađana.

Sa iznosom od 53,6 miliona za koliko je prodat objekat, bile bi isplaćene zarade za 82 radnika, koji 31 mesec nisu primili plate. Zastupnik radnika, advokat Miroslav Petrović je rekao da je protest opravdan, jer je sud doneo odluku koja nije zasnovana na zakonu.

- Mi smo podneli prgovore na ovakvu odluku i očekujemo pozitivan ishod. Nova licitacija bi bila pogubna, jer bi se oborila cena i radnici ne bi dobili očekivane sume novca, kazao je Petrović.

 

Prodajom objekta, osim radnika, namirenje bi dobilo i preduzeće "Stjenik", koje je u blokadi od avgusta zbog 13 miliona dinara. I zastupnik "Stjenika", Miroslav Vinjac se slaže da je na nezakonit način doneta odluka suda.

- Kao advokat pitam u čijem interesu je doneta odluka o poništenju prodaje, jer to nije interes radnika niti firme, istakao jhe Vinjac.

Novo ročište je zakazano za 26.decembar. Ukoliko Veće suda u Čačku ne postupi po zakonu, zastupnici radnika i "Stjenika", u ovom postupku formalno suprotstavljenih strana, žaliće se Ustavnom sudu Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza