Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

19. 02. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Usvojen Akcioni plan zapošljavanja

Na 28.sednici Skupštine grada Čačka, odbornici su danas usvojili Akcioni plan zapošljavanja, kojim je predviđeno zapošljavanje 220 nezaposlenih lica. Iz budžeta grada Čačka je izdvojeno 35 miliona za zapošljavanje, a od Republike biće obezbeđeno dodatnih 9 miliona dinara.

Odbornici su većinom glasova usvojili program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2014.godinu, kojim je opredeljeno 37,4 miliona dinara.

Prenos zasedanja lokalnog parlamenta za ovu godinu je poveren konzorcijumu televizija Galaksija i Telemark, za iznos od 184 hiljade dinara po danu zasedanja.

Nakon usvajanja dnevnog reda, 28.sednica Skupštine grada Čačka, kojoj su prisustvovao 61 odbornik, usvojena je i odluka o prenosu zasedanja. TV Galaksija i Regionalan televizija Telemark će i ove godine zajedno prenositi sednice po ceni od 184 hiljade dinara, što je za više od 50 hiljada dinara manje nego u 2013.godini, što su odbornici jednoglasno podržali.

Akcioni plan zapošljavanja grada Čačka predviđa zapošljavanje 220 radnika, a izdvojeno je 35 miliona dinara za samozapošljavanje, zapošljavanje, javne radove i stručnu praksu. Odbornik Pokreta Dveri  Aco Đenadić je rekao da bi ova sredstva trebalo da budu mnogo veća, jer je ovo, prema njegovom mišljenju socijalna, a ne podsticajna priča. Aleksandar Tanasković iz Pokreta Dveri je ovaj akcioni plan jeftin trik u vreme kampanje, kao i da je nezaposlenost u Čačku 14 odsto i da je ova strategija samo na papiru, jer mladi odlaze iz grada. Milan Bojović, odbornik grupe NS – DSS je kazao da nije tačno da grad ne izdvaja dovoljno sredstava jer druge lokalne samouprave daju mnogo manje, kao i da je Čačka izdvojio za proteklih šest godine oko 150 milioan dinara. Dragan Bisenić, odbornik LDP je istakao da Čačku nedostaju veće investicije, kako ovaj akcioni plan ne bi izgledao kao da se iz budžeta izdvaja pomoć.

Akcioni plan je usvojen, a grad Čačak će sada konkurisati za 9 miliona dinara sredstava iz republičkog budžeta.

Neočekivano, duga rasprava je bial oko programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2014.godinu, kojim je opredeljeno 37,4 miliona dinara. Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine je istakla da postoji 14 prioriteta, kao što je izgradnja gasne kotlarnice u zgradi Prosveta, zamena 225 uličnih svetiljki štedljivim sijalicama, kao i zaokruživanje procesa integrisano upravljanje otpadom.

Odbornici opozicije, ali i pozicije su najviše zamerki izneli na velika sredstva za edukaciju, oko 2 miliona dinara, jer smatraju da deca u učionicama bez praktičnih primera neće mnogo naučiti, a profesori će uzeti novac za „tezge“. Odbornici su zahtevali i odgorov na pitanej gde će tačno biti postavljene štedljive sijalice, kao i u kojim ulicama će biti za zasađena stabla.

Đokovićka je odgovorila da plan sadnje stabala rade škole koje su uključene u ekološke projekte, a da je za zaštitu stabala izdvojeno 300 hiljada dinara. Program je usvojen većinom glasova odbornika.

Usvojen je i predlog odluke o dopunama Statuta Centra za socijalni rad.

Nema komentara.

Ostavi komentar