Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

28. 02. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Ubrzati izradu plana odbrane od poplava!

Uprava za lokalni ekonomski razvoj mora da ubrza aktivnosti za izradu plana odbrane od poplava, jedan je od zaključaka danas održane sednice Gradskog štaba za vanredne situacije

Osim toga i Uprava za opšte i zajedničke poslove mora preduzeti  sve neophodne mere  za izvršavanje obaveza u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama. Preventivnu  meru  predstavlja i obaveza svih mesnih zajednica da očiste  lokalne vodotokove o čemu će one naknadno biti  obaveštene, rečeno je na sednici.

Prema rečima  načelnice Gradskog štaba za vanredne situacije Bojane Ikodinović obaveza lokalne samouprave je da preduzima  preventivne mere koje izmedju ostalog  podrazumevaju pročišćavanje kanala i da u budžetu odredi sredstva za  reagovanje u slučaju poplava. Izrada Planova  za odbranu od poplava  i procena ugroženosti područja  predstavljaju  prioritet u slučaju poplava o čemu je danas bilo reči  ,ali to je njihova obaveza  i u drugim  vanrednim situacijama , kaže načelnica Ikodinović.

 

Izradi operativnog plana  za odbranu od poplava prethodi  Studija plana zaštite od poplava koju je  grad već uradio pred dve tri godine , rekao je predstavnik  Uprave za lokalni ekonomski razvoj Vlaislav Papić . On je podsetio da je taj dokument koji  je  uradjen u saradnji sa Gradjevinskim fakultetom , Direkcija  za vode veoma visoko ocenila i istakla da  on može da  posluži kao model  za druge gradove.Papić je dodao da je resorno ministarstvo obećalo  da će izdvojiti deo sredstava za izradu plana jer kako je istakao to uopšte nije jeftin dokument.

Načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije je istakla da  prema informacijama nadležnih ne očekuju se poplave na našem području jer je i zima bila bez mnogo padavina. Takodje i u zapadnoj Evropi nema većih voda koje bi mogle da stignu zu Srbiju ,a li se bez obzira na to moramo zaštititi, kazala je ona.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza