Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

05. 03. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Predstavljen projekat "Morava - čista reka"

U Čačku je danas održana prezentacija projekta „Morava - čista reka“, koji je uradila firma „Hajdelberger faktoring Ag“ iz Beograda. Ova beogradska firma sa stranim kapitalom, potencijalni je izvođač radova na izmuljavanju jezera Međuvršje i rečnih tokova.

Projekat vredi oko 100 miliona evra, a radovi bi počeli u septembru, ukoliko grad Čačka i firma „Hajdelberger faktoring Ag“ potpišu ugovor.

Projekat „Morava – čista reka“ uradio je Dragoljub Milutinović, koji je tokom više decenija radio na kapitalnim projektima širom Srbije. On je projekat za izmuljavanje jezera Međuvršje uradio za kompaniju „Hajdelberger faktoring Ag“. Vlasnik kompanije, Siniša Novaković je kazao da bi u septembru bila otvorena firma u Čačku, koja bi zaposlila oko 200 radnika, a radili bi na realizaciji ovog projekta. 

-Očekujemo brz ugovor sa vama, jer ćemo onda brzo potpisati ugovor i sa Izraelom i Jaopanom o izvozu mulja. Trenutno pregovaramao sa izraelskom ambasadom u Beogradu, tako da čekamo odgovor Čačka da bismo mogli da potpisujemo ugovore dalje, kazao je Novaković.

Beogradska kompanija bi tokom 4, 5 godina ostvarila profit od oko 20 miliona evra, a ugovorom bi se obavezala da investira 10 miliona evra u čačansku bolnicu, dodao je Novaković. Mirjana Đoković, pomoćnik gradonačelnika za ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine je istakla da je Institut za multidiscilpinarna istraživanja u Beogradu uradio analizu koncetracije štetnih materija u jezeru. Grad Čačak je dobio rešenje o uslovima zaštićenog područja od Zavoda za zaštitu prirode, iako se očekivalo da će biti poteškoća, rekla je Đokovićka.

Ukoliko grad Čačak i firma „Hajdelberger faktoring Ag“ potpišu ugovor, izmuljavanje bi trebalo da počne u septembru i sprovođeno i naredne godine. Vrednost projekta je 100 miliona evra.

Nema komentara.

Ostavi komentar