Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

23. 04. 2014. Čačak

Autor: V.Ilić Izvor: Večernje novosti

Čačak: Neizvesna prodaja Žitoprometa!

Najavljena prodaja preduzeća u stečaju, po svemu sudeći, biće obustavljena iako je lokalna samouprava pronašla investitora

Najavljena prodaja preduzeća „Žitopromet“ u stečaju, po svemu sudeći, biće obustavljena iako je lokalna samouprava pronašla investitora koji je obećao da će odmah zaposliti 70 radnika. Razlog je to što su pojedini članovi Odbora poverilaca, među kojima je i JP „Gradac“, zatražili dodatno vreme kako bi od osnivača dobili saglasnost za cenu po kojoj je firma ponuđena - smatrajući da je 50 miliona dinara premalo za imovinu čačanskog preduzeća, inače procenjenu na više od 620 miliona dinara.

Ova vest uznemirila je deo gradskog rukovodstva, kao i Savet za privredu, s obzirom na to da su uložili velike napore da pronađu investitore za fabrike koje su zatvorene zbog loše privatizacije. Pojedinci ističu da se, zapravo, iza svega krije politička sabotaža dela SNS...

- Priču oko „Žitoprometa“ pokrenuli smo sa mrtve tačke, pronašli kupca koji je obezbedio sredstva plaćanja i, ako se investicija ne realizuje do početka maja, isteći će mu garancije i pretrpeće štetu, pa će verovatno otići iz Čačka. Ako sve ostane ovako, ostali privrednici i ja povući ćemo se iz Saveta. Jer, politiku treba da iskoristimo za bolji, a ne za gori život naših sugrađana. Uostalom, videćemo šta se krije iza svega i zašto je JP „Gradac“ to uradio - kaže Branislav Lazović, predsednik Saveta za privredu.

 


Iako se u javnosti pojavila priča da je pozadina svega, zapravo, sukob između dve struje čačanskih naprednjaka, odnosno nepriznavanje rada zamenika gradonačelnika Radenka Lukovića (SNS), koji se najviše založio za pronalaženje investitora, to je demantovao poverenik GO Srpske napredne stranke, dr Aleksandar Radojević, koji je objasnio da je na poslednjem sastanku Odbora poverilaca doneta odluka da Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza - koji najviše potražuje od „Žitoprometa“ - traži saglasnost od osnivača, odnosno vlade Republike Srbije, te da JP „Gradac“ zatraži mišljenje osnivača, odnosno Gradskog veća ili Skupštine grada. Problem je i to što je poslednja licitaciona cena iznosila 1,3 miliona evra.

- Napominjem da JP „Gradac“ traži saglasnost od osnivača jer je preko imovine „Žitoprometa“ projektovana Ulica 10, koju bi trebalo izvlastiti, kao i objekat na trasi ove saobraćajnice, čija je procenjena vrednost oko 71 milion dinara. Obavezu izvlašćivanja predmetne ulice, zemljišta za ulicu i magacina snosi JP „Gradac“, a s obzirom na nesrazmeru sredstava iz stečajne mase koja može da naplati, te potrebnih sredstava za zemljište i objekat, neophodno je doneti odluku na Gradskom veću ili Skupštini grada - objašnjava dr Radojević.

Po ovim podacima, investitor bi kupio firmu za oko 50 miliona dinara, ali bi mu potom bilo isplaćeno oko 70 miliona za izvlašćivanje parcele i objekta - za izgradnju Ulice 10 - pa proizilazi da bi još i zaradio oko 20 miliona.

VIZIJA ISPRED CENE
- BITNO je da ovu firmu kupi neko ko ima viziju, a cena je u drugom planu. Priča o tome da bi kupac dobio više nego što bi uložio je pojednostavljena, s obzirom na to da mora nešto potrošiti i za pokretanje proizvodnje. Ovaj partner je veoma ozbiljan, želi da pokrene mlinarsku proizvodnju kroz proizvodnju stočne hrane, da podstakne setvu žitarica... - kaže zamenik gradonačelnika Radenko Luković.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza