Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

25. 04. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Gradski štab za vanredne situacije: Situacija u Čačku stabilizovana

Voda se povukla i situacija se stabilizovala, iako se i sutra očekuju padavine, rečeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku.

Prema podacima Operativnog tima, registrovan je veliki broj oštećenja na putnoj infrastrukturi, mostovima u selima ka Kraljevu. U većini slučajeva nije dolazilo do zagušenja kanala, ali odvodi, kanalizacioni otpusti nisu mogli da prime toliko veliku količinu vode.

Nadležni iz lokalne samouprave su kritikovali pojedine građane, jer su zatvorili kanale, tako da voda nije mogla da otiče, nego je plavila domaćinstva. Vodosnabdevanje je uredno i voda je dobrog kvaliteta.

Bojana Ikodinović, načelnica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku je istakla da se voda povukla, ali su i dalje svi u pripravnosti. Meteorolozi za danas i sutra se najavljuje kišu i pljuskove, sa padavinama do 20 mm, rekla je Ikodinović.

 

Borivoje Gačić iz vatrogasnog spasilačkog bataljona je kazao da su imali tri požara tokom prethodne noći, 41 intervenciju crpljenja vode u Atenici, a u akcijama je učestvovalo 108 vatrogasaca sa 43 vozila. Pomoć je stigla i iz Užica i Kragujevca. Trenutno se crpljenje vode vrši na dve lokacije.

Nebojša Jovanović, direktor JP Gradac je kazao da su registrovana brojna oštećenja na pošljučanim putevima, putnoj infrastrukturi, mostovima i to u Slatini, Zablaću, Loznici, Trnavi, Ježevici, Banjici, Kulinovcima, Atenici i drugim selima ka Kraljevu. To je potvrdio i Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika, koji je kazao da su poljoprivredna dobra velikoj meri uništena.

 

Jovanović i Bojović su kritikovali pojedine građane koji su zatvorili kanale, ističući da je zbog takvog nesavesnog ponašanja pojedinaca, poplavljeno veliko područje. Zoran Pantović, direktor Vodovoda je kazao da su svi kvarovi na rezervoarima sanirani, kao i u fekalnim crpnim stanicama, a da su cisterne sa vodom postavljene u Trnavi i Atenici. On kaže da protok na brani Parmenac iznosi 250 m kubnih u sekundi, iako je nekoliko dana ranije izmereno i 700. Pantović kaže da su 21 put intervenisali, ali da nije bilo zagušenja, već odvodi nisu mogli da prime veliku količinu vode.

Gradonačelnik Vojislav Ilić je rekao da su formirane Komisije za procenu štete, koje će početi sa radom kada se stabilizuje  situacija. Kvarovi na elektromreži su otklonjeni, tako da svi potrošači imaju struju. Građani mogu na broj telefona 1985 Sektoru za bezbednost da prijave poplave, kao i vatrogasnom odeljenju na 193.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza