Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

08. 05. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Restitucija "koči" prodaju Fabrike hartije

Radnici nekadašnje Fabrike hartije "Božo Tomić" u Čačku, koja je u stečaju protestovali su danas ispred tog preduzeća.

Prema rečima Miloša Tripkovića, bivši predsednika Samostalnog sindikata u toj fabrici je rekao da se radnicima duguje 29 plata, kao i da je u proteklom periodu oprema prodata u staro gvožđe. Zarađeno je 4,2 miliona dinara, a radnici još uvek ne dobijaju zaostale zarade, dodao je Tripković.

On kaže da postoje zainteresovani kupci, ali da navodno postoji zastoj zbog Zakona o restituciji. Tripković je dodao da radnici traže pomoć države, jer o njima trenutno niko ne brine.

 

Radenko Luković, zamenik gradonačelnika Čačka je kazao da postoji zainteresovani kupac za Fabriku hartije, ali da se čeka potvrda od Agencije za restituciju,

Pokušali smo da pokrenemo proizvodnju, ali su ulaganja bila velika. Od toga smo odustali, imovina nije bila obezbeđena uvedeni su u program reorganizacije i na kraju u dogovoru sa radnicima, fabriku smo uveli u stečaj. Vrednost imovine je procenjen na četiri miliona, kazao je Luković.

Tamo su pokrenuti postupci povraćaja imovine, u skladu sa Zakonom o restituciji i zato stojimo u mestu. Dok ne dobijemo mišljenje Agencije za restituciju o tome da li se ta imovina vraća ili ne vraća ili naknađuje finansijski, ne može se sporovoditi postupak prodaje imovine, rekao je Luković.

Mi smo optimisti da ćemo u kratkom vremenu dobiti odgovor agencije i očekujemo pozitivan odgovor u smislu da podnosioci nemaju pravo za povraćaj imovine u naturi. Samo je pitanje vremena kada ćemo dobiti taj odgovo, rekao je Luković. Nakon pozitivnog mišljenja, oglasio bi se prodaja.

 

Luković je dodao da postoje zainteresovani partneri za kupovinu. Reč je o ruskom partneru koji je investirao u Lepenku u Jagodini. Oni bi proizvodili srednje fini papir kao poluproizvod  za lepenku, a pokrenuli bi i liniju toaletnog papira i roto papira. Rusi su videli lokaciju i infrastrukturu i zainteresovani su, dodao je Luković.

Ukoliko bude sve kako treba, Rusi bi zaposlili od 210 do 250 radnika u okviru proširenog programa proizvodnje.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

09.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 03:22

kakvi rusi i bakraci

Ovo zemljiste se mora vratiti vlasnicima a radnici ako imaju neku svoju imovinu neka prodaju fiktivnim rusima ili kinezima tj. domacim tajkunima koji su registrovali firme u Kini ili Rusiji, sa nasim opljackanim parama. Koga bre vi vise zamajavate!

Odgovori

Ostavi komentar