Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

10. 06. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Dveri Čačak: Hitno izdvajanje sredstava za najugroženije u poplavama

Odbornička grupa Dveri u Skupštini grada Čačka traži hitno izdvajanje sredstava za pomoć najugroženijim porodicama u poplavama sa namenskog računa otvorenog za te svrhe i iz stalne gradske budžetske rezerve.

Prošlo je 25 dana od katastrofalne poplave koja je pogodila naš grad, ali one najugroženije porodice još uvek nisu dobile pomoć iz gradskog budžeta. To bi još bilo i razumljivo da sredstava u gradskom budžetu nema, ali sredstva postoje, kako na namenski otvorenom računu za dobrotvore koji žele da pomognu poplavljenima, tako i na stavci stalne budžetske rezerve. Tu bi se moglo sigurno izdvojiti najmanje 10 miliona dinara za hitnu podršku najugroženijim porodicama. Jer, ne zaboravimo: u ovom trenutku mnoga domaćinstva u Preljini, Konjevićima i Baluzi nemaju svoje domove, nemaju čak ni krevet na kome bi spavali, a da ne zaboravimo da im je uništen sav nameštaj, svi električni uređaji i kompletna stolarija.

Poseban problem je što se nešto na opustošenim njivama u čačanskim selima pogođenim poplavama može novo zasejati još samo u par narednih dana, a unesrećeni poljoprivrednici za novu setvu nemaju ni nafte, ni semena, ni veštačkog đubriva, niti su obavešteni da li im je zemljište zatrovano i smeju li na njemu ponovo nešto da zaseju. Postoje neka obećanja pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede u toku ove nedelje, ali nešto bi mogao da pomogne i grad Čačak. Isto se odnosi i na osnovni građevinski materijal za obnovu kuća koji je potreban. Svi drugi odštetni zahtevi mogu da sačekaju, ali ovi najpreči ne mogu više da čekaju.  Šta se onda čeka u gradskom veću? Zašto po hitnom postupku ne zaseda skupština grada kako bi se potvrdili neophodni pravilnici za dodelu najurgentnije pomoći najugroženijim porodicama? Kada će se pred odbornicima naći izveštaj Gradskog štaba za vanredne situacije kako bismo konstatovali sve propuste u vanrednoj situaciji?

Kada ćemo saznati da li su propusti na izgradnji autoputa u Preljini uzrokovali stvaranje poplavnog talasa? Kada će biti obnovljeni ruinirani bedemi na Čemernici kako bi se sprečilo neko buduće izlivanje ove reke? Gde je predsednik skupštine grada i zašto gradonačelnik, kao komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, kasni sa izveštajem? Posebno važno pitanje je i kada će se preispitati rad saveta mesnih zajednica u poplavljenim područjima, gde je utvrđeno katastrofalno ponašanje predsednika MZ koji nisu održali vanredne sastanke saveta, nisu napravili zbor poplavljenih građana, nisu delili pomoć ravnomerno i ravnopravno, niti postoji evidencija podeljene pomoći, ali je neizbežno favorizovanje svojih stranačkih ili ličnih interesa, gde je dozvoljavano da se pomoć deli u privatnim kućama, a ne u prostorijama mesne zajednice, gde spisak najugroženijih nije napravljen kako treba po socijalnoj skali ugroženosti, i što-šta drugo što nije smelo tako da se uradi?

Trebalo bi napomenuti da na poplavljenim područjima nedostaju sušači za kuće pune vlage, da se na mnogo mesta izlila kanalizacija i hemijski otrovi, pojavile zmije i još uvek se ne odnosi otpad ili zatrovano seno, a od grada se očekuju i neke olakšice za plaćanje dospelih računa za komunalne usluge.Mnogo je pitanja koja hitno moraju biti postavljena na sledećoj sednici skupštine grada, kao što je i pitanje odgovornosti vladajućih struktura. Možda je to glavni razlog zašto se odlaže gradonačelnikov izveštaj i skupštinska sednica. Najveći problem je što su ta odlaganja direktno na štetu već unesrećenih domaćinstava koja su postradala u poplavama, a sada im i kasni prva pomoć u novcu iz gradskog budžeta.   

Nema komentara.

Ostavi komentar