Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

18. 06. 2014. Čačak

Izvor: Mondo

Kilogram šumske jagode 1.000 dinara!

U Čačku na pijaci zabeležena "sporadična" ponuda šumske jagode po ceni od čak 1.000 dinara za kilogram.

Na pijacama širom Srbije beleži se bolja ponuda boranije, paprika, breskvi, malina, nektarina i kajsija, a zanimljivo je da je u Čačku zabeležena "sporadična" ponuda šumske jagode po ceni od 1.000 dinara za kilogram, navodi Tanjug u reovnom pregledu pijačnih cena. Nastavlja se trend bolje ponude paprike babure i šilje na pijacama, a povećan je i obim ponude ljute paprike na kvantašu u Beogradu u odnosu na prethodni period.

Ponuda spanaća, karfiola i brokolija prošle sedmice je bila nešto slabija, što je uslovilo rast cena u odnosu na prethodni period. Jeftiniji su bili žuta i šarena boranija, dinja, krastavac salatar, kupus, crni i beli luk, paprika babura, šilja i ljuta i zelje. Za razliku od njih, skuplji su bili: cvekla, kelj, grašak i praziluk.

Prvi put su se protekle sedmice pojavile ribizle po ceni od 200 dinara za kilogram, rana sorta kruške po ceni do 130 dinara i višnje "oblačinke" po ceni od 70 dinara za kilogram. Slabija ponuda jagode uticala je na rast cene. Bolja ponuda breskve, nektarine, trešnje i maline uslovila je pad cena, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

 

Jeftinije su takođe bile banane i kivi, a skuplji limun i jabuka ajdared u odnosu na prethodni period. Na pijačnim tezgama u Pirotu evidentirana je jako dobra ponuda krastavaca, paprike, mladog krompira i kupusa, što je uslovilo blagi pad cena navedenih kultura. Ponuda boranije i graška je još skromna, pa su cene i dalje relativno visoke. 

Asortiman voća bogatiji je u odnosu na prethodni period, pošto se u prodaji pojavila malina po dominantnoj ceni od 300 dinara za kilogram. Na zelenoj pijaci u Čačku bila je dobra ponuda kupusa po ceni od 50 dinara, dok je za papriku trebalo odvojiti od 120 do 150 dinara za kilogram. Podajna cena graška varirala je po ceni od 170 do 200 dinara. Protekle je sedmice u ponudi bilo i mlade boranije po dominantnoj ceni od 200 dinara za kilogram.

Raznovrsna je bila ponuda sezonskog voća na pijačnim tezgama. Dominantna cena jagoda bila je 80, a trešanja 100 dinara. U Vranju je tokom protekle nedelje na zelenoj pijaci došlo do pada cene ljute paprike, kao i do rasta cene paprike šilje. Što se voća tiče, niže su bile cene banane, breskve, nektarine i trešnje. Razlog je bolja ponuda u odnosu na prethodni period. Zbog slabije ponude došlo je do rasta cene limuna, pomorandže i jagode.

Nema komentara.

Ostavi komentar