Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

03. 07. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Nova radna mesta kroz preduzetništvo i reindustrijalizaciju

Na Institutu za voćarstvo u Čačku danas je održana prezentacija pod nazivom „Otvaranje novih radnih mesta kroz preduzetništvo i reindustrijalizaciju“. O ovoj temi govorio je Marijan Ožanić, višegodišnji direktor Tehnološkog parka u Zagrebu.

Ožanić je preneo iskustva tokom dvodecenijskog rada u ovoj oblasti i naglasio da veliku podršku u razvoju Naučno tehnološkog parka ima lokalna samouprava. Grad mora da ulaže u preduzetništvo i nova radna mesta, a preduzetnici će to višestruko vratiti, dodao je Ožanić, koji sutra završava četvorodnevnu posetu Čačku.

 

Marijan Ožanić, višegodišnji direktor Tehnološkog parka u Zagrebu u poseti Čačku se nalazi već dva dana. Cilj njegove posete jeste da prenese bogato iskustvo o radu NTP –a , koji je u Zagrebu osnovan pre 20 godina, kada su ljudi masovno ostali bez posla.  To je sada najveća baza preduzetnika u Hrvatskoj, koji su svoje proizvode izvozili u 48 zemalja, a nagrađeni su sa 160 priznanja za inovacije. Ožanić kaže da je cilj da se preduzetnici u NTP  bave razvojem proizvoda. Oni moraju da budu inovativni ukoliko hoće da budu konkurentni na tržištu. Za to je neophodno da budu obrazovani, stručni i dobri ljudi. Čačak ima tradiciju preduzetništva dugu jedan vek. Dakle, postoje resursi koje bi trebalo iskoristiti,  istakao je Ožanić.

 

Ožanić je kazao da iza NTP- a mora da stoji lokalna samouprava, ministarstva, država. Oni najpre moraju da pruže finansijsku podršku, da ulažu u preduzetništvo, a mali privrednici će to vratiti višestruko. Ožanić kaže da bi mlade trebalo motivisati i dati im priliku da rade.

Ovo je  značajna poseta, jer možemo da razmenimo iskustva, rekao je Aleksandar Dačić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti. Dačić je dodao da sada više niko ne postavlja pitanje opravdanosti osnivanja NTP-a. On je naglasio da svake godine od novoosnovanih preduzeća, četvrtina nastavi da radi. Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se čeka dolazak investicija, već bi trebalo iskoristiti postojeće resurse.

 

Prezentaciju na Institutu za voćarstvo, svečano je otvorila direktorka NTP. Danijela Milošević. Pre početka prezentacije na Institutu za voćarstvo, Ožanić se sastao i sa gradonačelnikom Čačka Vojislavom Ilićem i rukovodstvom grada. Posetu Čačku, gost iz Zagreba završava sutra.

Nema komentara.

Ostavi komentar