Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

07. 07. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Voćari nezadovoljni otkupnom cenom kajsija

Proizvođači kajsija iz Miokovaca i okoline, nezadovoljni su ovogodišnjom otkupnom cenom ovog voća. Otkupljivači nude 20 dinara po kilogramu, što je ispod minimalne realne cene, koja bi trebalo da iznosi od 27 do 40 dinara.

Voćari su na današnjem sastanku sa predstavnicima gradskog rukovodstva zatražili pomoć lokalne samouprave. Kako je rečeno, grad može da pomogne jedino na taj način da organizuje sastanak proizvođača i prerađivača.

Prerađivači proizvođačima kajsija iz Miokovaca nude svega 20 dinara po kilogramu. Kako je rekao voćar, Zoran Nikitović, proizvođači su već u startu na gubitku, jer da bi bili na nuli, cena mora da bude bar za sedam dinara veća.

Cena kajsije u Evropskoj uniji kreće se od 60 centi do 1,15 evro. Voćari kažu da ne znaju kako i ko  formira ovu otkupnu cenu. Početna realna cena trbalo bi da bude 40 dinara po kilogramu. Vojkan Tomić, predsednik UO udruženja „Miokovačka kajsija“, koje ima 40 voćara,  je istakao da su nemoćni i da je potrebna pomoć grada, države.

 

Od lokalne samouprave traže da kontaktiraju kupce i velike prerađivače kajsije. Prema rečima Radenka Luković, zamenika gradonačelnika Čačka, to je jedino što mogu da urade. Mi ćemo kontaktirati kompaniju „Takovo“, ali na povećanje otkupne cene voća, grad ne može da utiče, dodao je Luković.

Voćari iz Miokovaca su istakli da je jedini način da povećaju cene kajsija osnivanje zadruga i izgradnja hladnjače. Na taj način ne moramo odmah da prodajemo voće, a cena bi u kasnijem periodu bila veća. Prošle godine otkupna cena zaleđene  kajsije je iznosila 1,15 evra po kilogramu.

Nema komentara.

Ostavi komentar