Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

10. 08. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačanski kraj pogodan za gajenje kupina

Kupina je voćna vrsta čije je uzgajanje sve rasprostranjenije na čačanskom području.

Spada u  žbunaste biljke sa dvogodišnjim izdancima. Postoji  čak oko 350 sorata kupine , ali se  intenzivno uzgaja samo  oko 20 sorata, kaže Branko Tanasković , savetodavac  iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak. On ističe da je za  gajenje najbolje odabrati ovo voće bez bodlji , a na području Čačka dominantna je „čačanska bestrna„ sorta stručnjaka sa čačanskog  Instituta  za voćarstvo .

Idealni uslovi za gajenje kupine su  blago brdska područja  sa nadmorsko  visinom do 600 metara. Punu rodnost  donosi u trećoj  četvrtojh godini , a li je i sama rodnost razlićita, kaže u izjavi za medije Branko Tanasković iz PSSS Čačak. Ukoliko se primenjuju kompletne agrotehničke mere sa punom zaštitom i negom   prinos po hektaru iznosi  od 40 pa i do 50 tona, kaže Tanasković.Ako   je reč  o ekološkoj  proizvodnji , u tom slučaju  može se očekivati   prinos od 12, 13 do 25 tona po hektaru. Kupina ima  mnoge prednosti , ali  ono što joj je mana  to je da je osetljiva prilikom  transporta i sklona je truljenju. Koristi se za različite namene , a od toga za koju proizvodnju je namenjena zavisi i izbor sorte, kaže Tanasković.

 Poznata su mnoga  lekovita   svojstva  kupine. Ovo  voće ima  visoku prehrambenu vrednost. Deluje  dijetetsko profilaktički , terapeutski jer u sebi ima brojne materije koje joj  daju takva svojstva, kaže Branko Tanasković.

U jeku smo berbe ovog voća. Otkupna cena je oko 50 dinara , ali proizvodjači su nezadovoljni  pa očekuju veću  otkupnu cenu po kilogramu.

Nema komentara.

Ostavi komentar