Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

03. 10. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Predstavljen projekat jačanja sistema alternativnih sankcija

U Osnovnom sudu u Čačku danas je predstavljen projekat jačanja sistema alternativnih sankcija koji finansira EU.

Njegova realizacija u Srbiji počela je  u septembru  2011. Godine i završiće se  polovinom oktobra ove godine. Sprovodi ga Uprava  za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva  pravde  republike Srbije .Cilj projekta je povećanje korišćenja  alternativnih  sankcija za prestupnike  srednjih rizika, uključujući i elektronski nadzor i  tužilački oportunitet.

Sam naziv u projektu jačanje sistem znači da se ne počinje od nule , već da se učvršćuje i nadogradjuje ono što postoji u Srbiji.Dok je u većini  evropskih zemalja  obuhvaćen veči broj ljudi alternativnim sankcijama  nego onima koji su u zatvorima , takav slučaj  nije u Srbiji , istakao je Rodžer Mekgarva , vodja tima projekta.Ekonomska korist , samo je  jedna od prednosti alternativnih sankcija , rekao je Mekgarva.

 

Trenutno u Srbiji ima 621 lice  u alternativnim  sakcijama .U Čačku od skora postoji Kancelarija  za izvršenje  alternativnih sankcija.Posoje odredjeni rezultati i oni će biti još bolji , rekao je dr Milan Stevović  , direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. On je istakao da  rad u javnom interesu  ,koji se postiže primenom alternativnih sankcija ,   ima dvostruku korist.

Alternativno kažnjavanje u Evropi smanjuje i broj recidivizma . U Evropski zemljama  taj broj  iznosi  oko 60 posto. Kod nas je oko 63 do 65 posto  ,  rekao je Stevović i dodao da  ima mnogo razloga da svi budu angažovani za povećanje  broja predmeta  sa alternativnim  kažnjavanjem.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza