Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

04. 12. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Dveri: Srbiji je potrebno Ministarstvo za porodicu

Pokret Dveri predložio je da se osnuje Ministarstvo za porodicu, kao i Zakon o zaštiti prezaduženih porodica kojim bi bio otpisan deo dugova, omogućen novi finansijski početak i sprečeno oduzimanje porodičnog doma. Saopštenje prenosimo u celini.

U poznatom premijerskom ekspozeu koji je trajao satima, aktuelni predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govorio je o svemu, sem o najvažnijoj temi: porodici. Deluje neverovatno da je premijer zaboravio na jednu od najvećih pošasti današnjice: belu kugu koja vlada Srbijom. Svake godine Srbija gubi 34.000 stanovnika - koliko više umre nego što se rodi – pa smo između dva popisa, za devet godina, izgubili 400.000 stanovnika. U proseku imamo manje od jednog deteta po bračnom paru, a veliki broj bračnih parova ne može da ima dece. Srbijom haraju bolesti zavisnosti, od alkoholizma do narkomanije.

Sela nam se prazne, mali gradovi smanjuju, mladi i obrazovani se sele u veće gradove ili odlaze u inostranstvo. Bez stanovništva nema niti privrede, niti bezbednosti, niti budućnosti nacije.
Sa druge strane, smanjuju se plate i penzije, sve više porodica se nalazi u dužničkom ropstvu, jer su ljudi ostali bez posla i ne mogu više da servisiraju svoje bankarske kredite i da plaćaju osnovne komunalne usluge zbog čega im preti oduzimanje imovine.
Šta je odgovor Vlade Srbije na sve ovo? Vučićeva vlast nema nikakvu porodičnu politiku. Borba protiv bele kuge ne postoji.

Zato Pokret Dveri predlaže osnivanje Ministarstva za brigu o porodici, koje bi se bavilo rešavanjem svih ovih nagomilanih problema. Smatramo da porodica mora da dođe na prvo mesto u našem društvu i državi i predlažemo set konkretnih mera podrške porodici kroz Ministarstvo za brigu o porodici. Te mere podrazumevaju pre svega podršku rađanju, zatim podršku mladim bračnim parovima za rešavanje stambenog pitanja, kao i samohranim majkama i očevima, porodicama sa više dece, staračkim domaćinstvima, povratnicima na selo koji žele da se bave poljoprivredom, porodičnim firmama i seoskim porodičnim zadrugama.

 


Predlažemo i poseban Zakon o zaštiti prezaduženih porodica kojim bi im bio otpisan deo dugova, omogućen novi finansijski početak i sprečeno oduzimanje porodičnog doma od strane privatnih izvršitelja. Od posebnog je značaja da se pri svim gradovima i opštinama otvore Kancelarije za podršku porodici, kao i Fond za podršku porodici i lečenju teško bolesne dece, koji bi pristupili realizaciji svih ovih ideja.
Sve to su spasonosne mere za ugrožene porodice. Vlada Srbije, međutim, uopšte ne haje za probleme porodice u Srbiji i zato se može nazvati antiporodičnom Vladom. Sigurni smo da vreme porodične politike Dveri dolazi, da je ona politika budućnosti, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.


Posebno ističemo da je, na predlog Pokreta Dveri, Porodična deklaracija do sada na usvojena u opštinama Aleksandrovac, Medijana (grad Niš), Arilje i Ljig. Očekujemo da će uskoro i druge opštine i gradovi usvojiti ove konkretne mere podrške porodici na lokalnom nivou, sa kojima Pokret Dveri izlazi na sledeće lokalne izbore širom Srbije. Očekujemo rast podrške građana Srbije za konačnu pobedu porodične politike u našoj sredini.

Informativna služba Pokreta Dveri

Nema komentara.

Ostavi komentar