Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

17. 12. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Održan okrugli sto o Zakonu o javnom beležništvu

Forum privrednika Čačka je organizovao je juče Okrugli sto na temu "Zakon o javnom beležništvu". Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja koja čine Forum privrednika Čačka i predstavnici Regionalne Advokatske komore Čačak.

Kako se navodi u saopštenju Foruma privrednika, sastanku se nisu odazvali: javni beležnik Grada Čačka, poslanici  Narodne Skupštine Srbije kao predstavnici zakonodavne vlasti, predstavnici sudske vlasti, predsednici odborničkih grupa stranaka koji imaju odbornike u Skupštini grada Čačka, predstavnici RPK Kraljevo. 

 

Forum privrednika Čačka je nakon tri meseca primene novog Zakona o javnom beležništvu, seta pratećih Zakona i podzakonskih akata, uočio probleme koji su vezani za: 

  • Neprimereno  poskupljenje troškova overe dokumenata koji su vezani za prometne pokretnosti, statusne promene i  druge pravne poslove
  • Otežan pristup postupku overe zbog malog broja javnih beležnika i komplikovane procedure, bez poboljšanja stepena pravne sigurnosti
  • Izmeštanje dela budzetskih prihoda i transfer javnih ovlašćenja prema javnim beležnicima bez adekvatne nadoknade budzetu Republike Srbije što je ne prihvatljivo u vreme krize u kojoj se nalazimo.

Zato snažno podržavamo stručnu i javnosti dostupnu raspravu koja je pokrenuta protestom advokata. Čvrsto verujemo da se razmumnim izmenama spornih zakonskih propisa može naći rešenje problema u kome se sada nalazi naš pravosudni sistem.

Potpuno podržavamo sve one koji se zalažu za izmenu i bolje formulisanje odredaba Zakona o javnom beležništvu i pratećih Zakona u skladu sa Evropskim standardima, tradicijom i potrebom našeg društva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza