Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

02. 02. 2015. Bresnica

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Saradnja Arhiva i škole u Bresnici

U četvrtak 29.januara 2015. arhivisti Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku su posetili OŠ „Đeneral Marko Đ. Katanić“ u Bresnici.

U sklopu projekta VEK STRADANjA i popisivanja izginulih u ratovima od 1912.  do 1999, a na osnovu popunjenih Upitnika u školi, koje je profesor istorije Jana Jureš podelila đacima, arhivisti su imali želju da u zajedničkom sagledavanju i istraživanju prošlosti preko dokumenata koje čuva Arhiv i onih koja poseduju privatna lica, pokažu kako se dopunjavaju saznanja.

 

Razgovor je započeo kratkim upoznavanjem sa osnovnom delatnošću Arhiva u Čačku, a nastavljen video prezentacijom koju je osmislio viši arhivist Goran Davidović, povezujući podatke iz popunjenih upitnika sa dokumentima iz fondova Arhiva, imenima sa Spomen ploče, koja se nalazi na severnom delu u bresničkoj crkvi Svetog evangeliste Marka, na kojoj su zapisana imena 295-orice ratnika iz Bresnice, Bečnja, Ostre, Bumbarevog Brda i Vujetinaca (izginulih 1876. i 1912-1918). Prisutni đaci, profesori i meštani Bresnice imali su priliku da na osnovu arhivskih dokumenata saznaju kako je građena škola na početku XX veka. Neobično je bilo i saznanje da nisu svi izginuli zabeleženi na Spomen ploči, pronađeni su podaci za još sedam ratnika iz Bresnice i dvojicu iz Bečnja.

 


Meštani Bresnice su na poziv Radenka Bakovića došli u školu i zajedno sa đacima odslušali nove činjenice o njihovim precima i poziv za buduću saradnju.  Milun Radonjić, Dobrivoje Stevanović, Radovan Jovović, Radenko Baković, doneli su dokumenta i fotografije svojih predaka učesnika u ratovima XX veka, koje su istoričari Arhiva  Nikola Baković i Miroslav Purić snimili  i skenirali.    


Poziv da Bresničani dođu u Arhiv ili da ponovo arhivisti organizuju dolazak, ostao je otvoren. Među prisutnima bio je i Dušan Lazović, jedini živi svedok crne bresničke noći (28. novembar 1944), kada su Nemci prilikom povlačenja, ubili za jednu noć 117 stanovnika većinom žena i dece, u najužasnijem zločinu okupatora nad civilnim žrtvama na teritoriji čačanskog kraja u Drugom svetskom ratu. Dokumentarni film o ovim tragičnim danima snimila je RT Beograd 1983. godine po scenariju Nedeljka Ješića. Veliku zahvalnost za saradnju i organizovanje sastanka sa đacima i Bresničanima Arhiv duguje direktoru OŠ „Đeneral Marko Đ. Katanić“, profesoru Miri Dragutinović.

 

Podsećamo: 2013. – Arhiv u Čačku osmislio je faze i projektne aktivnosti,  februara meseca 2014. usledio je dogovor o saradnji sa Školskom upravom i Regionalnim  centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u  obrazovanju i Aktivom istoričara.


Obeležavanje 100-godina od početka Velikog rata jeste ujedno i povod da dokumentima i fotografijama kao prvorazrednim istorijskim izvorima izborimo istinu o uzrocima, povodu i samom toku stradalništva  srpskog naroda. Jedan od onih koji nam je pokazao kako se treba dokumentima boriti, bio je Arhiv Srbije koji u svojim fondovima čuva preko pola miliona dokumenata koja svedoče o ovom periodu, koji je dokumentom dokazao da je nemačka diplomatija i pre Sarajevskog atentata imala nameru da borbu za novu preraspodelu sveta vodi preko teritorije srpske države. 

 


U  Međuopštinskom istorijskom arhivu Čačak čuvaju se fondovi, zbirke i objavljena arhivska građa iz privatnih fondova u našem časopisu Izvornik, koji pomažu da sagledamo istinu o Velikom ratu. Saradnja sa pojedincima koji poseduju arhivsku građu, koju žele da  poklone, ili daju na uvid da  skeniramo i vratimo vlasniku, pomaže da sačuvamo istinu o događajima od pre jednog veka.

 

Poziv
Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku poziva sve građane ukoliko imaju fotografije, dokumenta ili sačuvane ratne dnevnike koje se odnose na Veliki rat da iste dostave na uvid i skeniranje u Arhiv, jedinoj nadležnoj ustanovi na teritoriji Moravičkog okruga koja prikuplja, čuva i brine o arhivskoj građi. Više informacija možete dobiti na sajtu arhiva www.arhivcacak.org.rs.
Kontakt: 032/342-860 i 222-729; e-mail: arhivcacak@open.telekom.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza