Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

06. 03. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Protest povrtara

Poljoprivrednici iz Preljine i Baluge, koji su poplavljeni u maju prošle godine, protestovali su danas ispred zgrade Uprave grada Čačka. Povrtari traže od lokalne samouprave da im obezbedi semenski materijal, đubrivo ili novac za prolećnu setvu.

Na sastanku sa gradonačelnikom Vojislavom Ilićem, dogovoreno je da se uputi zahtev Ministarstvu poljoprivrede za promenu namene sredstava koja su u budžetu grada izdvojena za subvencije.

 

Ispred Uprave grada Čačka okupilo se nekoliko povrtara, uglavnom iz Preljine, Baluge koji su nisu podneli zahteve za novu tranšu pomoći, jer nisu postojala sredstva za semena za povrtarske kulture koje oni uzgajaju.

Poljoprivrednik Milisav Marjanović ponovio je da od gradskih vlasti traže pomoć u nabavci semena, đubriva i nafte za setvu, jer su im u poplavi stradale sve zasejane kulture i nisu imali nikakve prihode za ovu godinu.

- Tražimo da se od planiranih sredstava za poljoprivredu u ovogodišnjem budžetu koji iznosi više od 50 miliona dinara preusmeri deo sredstava kao pomoć poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima. Domaćinstva koja se bave proizvodnjom krompira i kupusa nisu dobila nikakvu pomoć, a takvih je najviše. Nakon poplave sav krompir smo uništili, jer je bila zabranjena prodaja. Tada nam je obećano da će sve biti nadoknađeno, što se nije dogodilo, kaže poljoprivrednik Đorđe Gačević iz Baluge.

 

 

Prema rečima poljoprivrednika za prolećnu setvu je neophodno oko 200 hiljada dinara,  a pričinjena šteta u domaćinstvima iznosi od 10 do 40 hiljada evra. Gradonačelnik Vojislav Ilić, je saslušao poljoprivrednike i predloženo je da se promeni odluka kojom su opredeljeno 23,6 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi. U toku dana biće poslat zahtev Ministarstvu poljoprivrede da se promeni namena te odluke, kazao je Ilić.

U toku dana ću pozvati Ministarstvo poljoprivrede i izneću zahteve naših poljoprivrednih proizvođača. Ideja je da sredstva koja su namenjena za subvencije i nabavku opreme, preusmerimo i podelimo poljoprivrednim proizvođačima za nabavku semena, đubriva, nafte. Da li će to moći tako da se uradi odlučiće ministasrtvo koje je usvojilo naš program. Ako oni prihvate predlog da se sredstva podele na taj način mi ćemo odmah sazvati Skupštinu grada i izmeniti način raspodele sredstva. Drugo rešenje je krditno zaduženje poljoprivrednika kod banaka sa grejs periodom a da mi plaćamo kamatu. Nadam se da ćemo iznaći neko rešenje, rekao je Ilić.

 

Okupljeni poljoprivrednici su zadovoljni ishodom sastanka i očekuju da će ovog puta pomoć stići. Sastanku su prisustvovali odbornici Pokreta Dveri, koji su istakli da će podržati svaki predlog kojim će doprineti da se pomogne povrtarima i ubrza prolećna setva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza