Naslovna  |  Region  |  Čačak  |  Čačak: Potpisani posebni kolektivni ugovori između javnih preduzeća i osnivača
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

01. 04. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Potpisani posebni kolektivni ugovori između javnih preduzeća i osnivača

Predstavnici sindikata zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima i grada Čačka danas su potpisali Poseban kolektivni ugovor, koji će važiti u naredne tri godine .

Ugovorom se između ostalog reguliše  radno vreme  zaposlenih, naknade zarada  za  rad  tokom  državnih praznika, kao I noćni  rad. Ovaj akt  takođe  predviđa i povećanje iznosa novca  za  regres i topli obrok. Na taj način zarade će  biti približno ujednačene  u  javno komunalnim preduzećima. Problem će biti u onim  firmama u kojima  je manje novca u  masi poput "Komunalca" i  "Gradskog zelenila" jer je  tu prosečan lični dohodak  niži  od ostalih  preduzeća  čiji je osnivač grad, kaže Pavle Pavlović, predsednik Sindikata JKP "Komunalac" i gradskog sindikata "Nezavisnost".

Za sve zaposlene u javno komunalnim preduzećim, potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora  ima  još veći značaj, jer  će  se sada kod obračuna  zarada  računati  minuli rad, dakle sve godine radnog staža, a to je izmenama  Zakona  o radu  bilo ukinuto, kaže  Slobodan Velisavljević, predsednik sindikata JKP "Vodovod"  i  Gradskog veća sindikata  zadužen za komunalne  delatnosti.

 

Ogromnu podršku sindikatima komunalnih preduzeća pružilo je  Gradsko veće saveza samostalnih  sindikata u Čačku. Predsednik  ovog veća, Slobodan Jelić očekuje da će obe strane,  potpisnice ovog ugovora,  izvršavati svoje obaveze.

Potpisivanje  posebnih kolektivnih ugovora  pokazuje da u Čačku  funkcioniše  socijalni dijalog  rekla je Violeta Gojković, izvršni sekretar granskog sindikata saobraćajnih i  komunalnih delatnosti "Nezavisnost".

Poseban  kolektivni ugovor   potpisalo  je šest komunalnih preduzeća  i u ime grada  gradonačelnik Vojislav Ilić. On veruje u njegovo uspešno sprovođenje i dalji  dobar rad komunalnih preduzeća.

Predstavnici sindikata  veoma su zadovoljni  saradnjom sa pregovaračkim timom koji je grad imenovao.  Njegovi  članovi  bili su Nada  Vuksanović, Milan Bojović  i Mladen Ristanović. U radu su svi bili efikasni, kažu, podsećajući da su  pregovori počeli u januaru i  nakon samo dva sastanka, usaglašeni su stavovi obe strane.

Nema komentara.

Ostavi komentar