Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

18. 04. 2015. Čačak

Autor: G.Otašević Izvor: Politika

Čačak: Škola u Mrčajevcima građena mimo zakona

Nakon inspekcijskog nadzora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, utvrđeno je da je rešenje o lokacijskoj dozvoli za gradnju školske sale za fizičko sa učionicama u Mrčajevcima doneto suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji, član 54. stav 1.

Ovo se navodi u zahtevu koji je advokatska kancelarija Gordane Radošević iz Beograda uputila Gradskoj upravi za urbanizam u Čačku, pozivajući se na pravo da se umeša u budući postupak izdavanja lokacijske i građevinske dozvole, za objekat koji je skoro dovršen.

U zahtevu se navodi da je nezakonitost rešenja o lokacijskoj dozvoli, koje je 4. oktobra 2012. izdala Gradska uprava za urbanizam u Čačku, u tome „što su urbanistički parametri, kao i položaj regulacione i građevinskih linija, dati proizvoljno s obzirom da kao takvi nisu navedeni u planskim dokumentima”. Drugi razlog, dodaje se, „jeste činjenica da se rešenje poziva na Prostorni plan grada Čačka u čijim smernicama za sprovođenje se navodi da je tek potrebno izraditi plan generalne regulacije za sekundarni centar Mrčajevci”.

Na osnovu tih činjenica, republički urbanistički inspektor je rešenjem od 2. marta ove godine naložio GU za urbanizam da „poništi rešenje o lokacijskoj dozvoli, što znači da treba poništiti i rešenje o građevinskoj dozvoli, koje je na osnovu lokacijske izdato 13. marta 2013”.

Kako je bilo moguće da grad Čačak kao investitor počne gradnju objekta sa dozvolom iako nije postojao planski dokument? Šta o tome kaže Miloš Milosavljević, načelnik GU za urbanizam u Čačku?

– Zajednički stav rukovodstva grada bio je da se pristupi podizanju škole na mestu postojeće, a građevinska dozvola izdata je na osnovu toga što je taj objekat bio značajno oštećen, sa malim brojem učionica uz porast broja učenika, a nije imao salu za fizičko vaspitanje. U tom trenutku bila je doneta odluka o izradi plana generalne regulacije u Mrčajevcima, koji je u međuvremenu i usvojen a lokacija škole potvrđena – rekao je Milosavljević za „Politiku”.

 

 

On ističe da Gradska uprava za urbanizam još nije dobila rešenje urbanističkog inspektora o poništaju lokacijske dozvole i da od sadržine tog dokumenta zavisi da li će se GU žaliti višoj instanci.

Inače, advokatska kancelarija iz prestonice je poručila da raspolaže informacijom da je u Čačku već urađen planski akt potreban za donošenje nove lokacijske i građevinske dozvole, što je „naravno moguće jedino nakon poništenja postojećih dozvola koje je inspektor proglasio nevažećim”.

Gradnja objekta je počela 10. 6. 2013. i trebalo je da traje 450 dana (do 3. 9. 2014.) Na početku posla, gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić saopštio je da će sala za rukomet i 11 novih učionica OŠ „Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima imati površinu od 2.900 kvadrata, da je vrednost investicije 137 miliona dinara a izvođač radova konzorcijum preduzeća na čelu sa agencijom „Aki”.

Međutim, na problem oko zakonitosti postupka izdavanja najpre lokacijske, a zbog toga i građevinske dozvole, odmah je ukazao Lazo Antonijević, vlasnik preduzeća „Helion”, koji od uprave grada zahteva odštetu od 30 miliona dinara zbog gubitaka koje je zabeležila njegova pumpa u Ulici Đorđa Tomaševića, građena tri godine umesto 60 dana kako je gradska uprava kao investitor garantovala. Istovremeno, novim pešačkim ostrvom pumpi je potpuno onemogućen pristup iz jednog smera, a grad je u međuvremenu uskratio Antonijeviću i pravo da otvori livnicu u naselju Ljubić, zbog čega on zahteva odštetu od još 15 miliona dinara.

– Nemam ništa protiv nove škole u Mrčajevcima, samo sam hteo da putem advokata, ne pozivajući se na političke stranke i druge mogućnosti, ukažem da gradska vlast, ponekad, pet para ne daje za dozvole i njihovu zakonitost. Da sam ja učinio što i oni u Mrčajevcima, pitanje je da li bih bio na slobodi – kaže Antonijević za „Politiku”.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza