Naslovna  |  Region  |  Čačak  |  Čačak: Potpisan Protokol o saradnji Moravičkog i Pećkog okruga (AUDIO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

23. 04. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Potpisan Protokol o saradnji Moravičkog i Pećkog okruga (AUDIO)

U Čačku je danas potpisan Protokol o saradnji Moravičkog i Pećkog upravnog okruga. Moravički upravni okrug je prvi u Srbiji koji je potpisao sporazum o saradnji u oblasti privrede, poljoprivrede, obrazovanja, kulture, turizma, sporta sa opštinama Pećkog upravnog okruga. Cilj je da se pomogne Srbima da ostanu na Kosovu i Metohiji i žive od svog rada, a ne pomoći, istaknuto je nakon potpisivanja Protokola u sali Gradskog veća u Čačku.

Protokol o saradnji dva okruga potpisali su Vinka Radosavljević, načelnica Pećkog upravnog okruga i Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga. Prema rečima načelnice Radosavljević, država čini sve što može da pomogne Srbima u tom području, ali da i oni moraju da deluju pojedinčano, jer ne mogu da čekuju da im neko nešto da i da budu socijalni slučajevi. Očekujemo da ostvarimo dobru saradnju, koju ćemo unaprediti i  proširiti, kazala je Radosavljević.

 

Osim poljoprivrede, Protokol podrazumeva saradnju i u oblasti obrazovanja, turizma, sporta, kulture. Grad Čačak i opštine Lučani, Ivanjica i Gornji Milanovac su već izdvojile milion dinara za uređenje prostora za održavanje litija 14.maja u Goraždevcu, tako da je primena sporazuma već počela, kazao je  Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga. Jolović je dodao da  će značajnu  ulogu u ovo saradnji imati Regionalna privredna komora Kraljevo, organizaciona jedinica Čačak.

 

 

U Pećkom okrugu, koji čini pet opština živi svega 2 500 Srba, dok ima oko 430 hiljada Albanaca. Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji je prisustvovao današnjem potpisivanju Protokola u Čačku, je istakao da je sada svaka lokalna samouprava Moravičkog okruga dobila po jednu mesnu zajednicu na KiM. Bošnjak je dodao da je veoma značajno u ovo teško vreme pružiti ruku pomoći ugroženom stanovništvu.

 

 

 

Potpisivanju Protokola u Čačku prisustvovali su predstavnici RPK Kraljevo OJ Čačak, Regionalnog centra za usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, Školske uprave, TOČ, Doma kulture i predstavnici ustanova i uprava iz Lučana i Ivanjice. Delegacija iz Pećkog upravnog okruga je u dvodnevnoj poseti Moravičkom okrugu. U toku jučerašnjeg dana posetili su Ivanjicu i Lučane, a danas su gosti Čačka i Gornjeg Milanovca.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar