Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

05. 05. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Skidanje grafita sa zgrade Arhiva

Radnici čačanskog arhiva su pomoću specijalnih hemijskih sredstava uklonili vulgarne grafite sa zgrade ove ustanove, koje su nepoznata i do sada neotkrivena lica iscrtala pre nekoliko nedelja.

Iako su natpisi uspešno izbrisani, s obzirom na starost same fasade (poslednji put je krečena davne 1977. godine), ostali su vidljivi tragovi prethodnog ruženja, koji će moći da budu u potpunosti sanirani tek prilikom sledećeg krečenja eksterijera (koje će morati da sačeka neko bolje vreme). Materijal za skidanje grafita koštao je 28500 dinara, koje je Arhiv morao da izdvoji iz svog ionako mizernog (i iz godine u godinu sve tanjeg) budžeta.

 

Stoga bismo želeli još jednom da pozovemo čačansku policiju da ubuduće savesnije radi svoj posao na obezbeđivanju javnih površina u centru grada, kao i na hvatanju prestupnika odgovornih za demoliranje ovog kulturnog dobra od velikog značaja. Takođe, apelujemo i na sve sugrađane, a pogotovo na tzv. „navijačke grupe,“ da se kao odgovorni i racionalni građani okrenu brojnim nagomilanim problemima kako u sportu, tako i u celom društvu, umesto uništavanju retkih arhitektonskih zdanja kojima se Čačak može ponositi.

 

Grafiti svakako treba da dobiju svoje mesto u urbanom tkivu Čačka, o čemu najprimernije svedoči nedavno ukrašavanje kompleksa Tehničke škole i OŠ „Vuk Karadžić,“ te predlažemo umetnički nastrojenim pojedincima da se obrate gradskim vlastima radi obezbeđivanja adekvatnih površina za crtanje.

 

Kao još jednu od alternativnih aktivnosti (a vezanu za umetnost potpisivanja i kaligrafiju), preporučujemo i posetu gostujućoj izložbi „Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije“ koja se može pogledati u holu naše ustanove. Ko zna, možda neki od izloženih potpisa pruži inspiraciju za neki budući grafit koji će, za promenu, služiti čitavom gradu na ponos, umesto na štetu i sramotu, navodi se u saopštenju ove ustanove.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza