Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

16. 07. 2015. Čačak

Izvor: Ozonpress

Skupština grada izabrala novog direktora JKP Čačak

Skupština grada danas je na vanrednoj sednici izabrala novog direktora JKP Čačak nakon što je Apelacioni sud potvrdio presudu Višeg suda u Čačku o poništenju konkursa za izbor direktora u ovom javnom preduzeću. Vršlac dužnosti narednih šest meseci biće Danko Ćalović, a novi konkurs biće raspisan na jesen.

Viši sud je ustanovio da Komisija za izbor direktora nije ispoštovala izbornu proceduru i uslove koji su propisani konkursom, odnosno nisu ocenili i bodovali stručnu osposobljenost za rad na mestu direktora, veštinu komunikacije, organizacione i stručne sposobnosti u rukovođenju.

Iako je Komisija za izbor direktora nanela političku i materijalnu štetu gradu, po svemu sudeći, i ovoga puta neće biti nekih većih kosekvenci, osim što će biti izabrani novi članovi tog tela. 

- Apelacioni sud je poništio rešenje o razrešenju bivšeg direktora Petra Domanovića, a takođe je poništena i odluka o imenovanju Obrada Stevanovića za direktora. Zakazali smo Skupštinu da bi izabrali v.d. direktora JKP Čačak jer je grejna sezona na pragu. Nakon toga će se raspisati novi konkurs za izbor direktora JKP Čačak. Kosekvenci će biti u tom smislu da će biti imenovana potpuno nova komisija. Našim koalicionim sporazumom smo preneli odgovornost za funkcionisanje javnih komunalnih preduzeća i odgovornost je na kolegama u SNS, rekao je Negovanović dodavši da neće biti pravnih posledica za vreme dok je firmu vodio Obrad Stevanović, odnosno da sve ono što je potpisivao ima pravno dejstvo, uključujući i sva sporna zapošljavanja.

 

 

Poverenik SNS Igor Trifunović kaže da Komisija za izbor direktora treba da snosi sve posledice, jer nisu ispoštovali zakonom propisana pravila.

- Deo komisije činili su i članovi iz SNS i mi ćemo u okviru stranke raspravljati o toj temi i njihovoj odgovornosti. Konkurs nije bio farsa. Komisija je imala jasna pravila po kojima je trebalo da postupa, i ona snosi odgovornost zašto ta pravila nisu primenjena i ispoštovana, navodi Trifunović.

Predstavnici opozicije danas su na sednici Skupštine grada tražili da se utvrdi odgovornost članova Komisije za izbor direktora, ali i Gradskog veća i odbornika koji su glasali za kršenje zakona, zahtevajući da oni iz svog džepa nadoknade sve troškove koji su proistekli zbog nesavesnog rada, a koji će premašiti milion dinara. Zbog tih izričitih zahteva opozicije, predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović izrekao je danas preko 20 opomena predstavnicima opozicije.

Mirjana Milenković Talović iz DS-a podseća da je ova stranka prilikom izbora direktora upozoravala da nije poštovana procedura i zakon jer nije utvrđena bodovna lista svih kandidata.

- Kandidat je prosto bio nametnut i to je bila odluka jedne stranke ko će biti direktor. To se ispostavilo kao tačno kroz ovu presudu. Zanimljivo je da novog v.d. direktorka preduzeća predlaže predsedništvo SNS. To dovojno govori o poštovanju zakona koji je trebalo da dovede do departizacije izbora direktora. Tražićemo političku odgovornost, ali mislim da je ni ovoga puta neće biti, niti će neko snositi posledice za bacanje novca građana Čačka, kaže Milenković-Talović. 

 

Boško Obradović zatražio je da članica Komisije Mirjana Đoković nadoknadi troškove koje je proizveo rad komisije, odnosno troškove zasedanja skupštine koji iznose oko milion dinara.

- Nama je drago što sada i sudske instance potvrđuju ono što mi godinama pričamo, a to je da su sva postavljenja direktora u javnim preduzećim partijska, da su svi ti konkursi velika farsa, da se ne poštuje procedura i da sve zavisi samo od partijskih kvota i podele plena nakon izbora. Ovo je sudski dokaz koliko je obesmišjena politika u Srbiji i koliko na najodgovornije pozicije u javnim preduzećima dolaze ljudi koji ne prolaze bilo kakvu proveru. Predložio bih da Mirjana Đoković iz SNS, koja je ispred Komisije trvrdila da oni imaju diskreciono pravo da odluče ko će bitti direktor, da ona snosi troškove sednice, s obzirom da je  je njeno diskreciono pravo završilo u katastrofi i da danas grad uvodi u niz problema koje je izazvala ta komisija. Ona je nestala sa lokalne političke scene ali rezultati njenog rada su sada vidljivi i mislim da bi bilo najkoektnije da od poslaničke plate pokrije sve troškove koje je izazvala svojim diskrecionim pravom prilikom izbora direktora JKP Čačak, kaže Obradović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza