Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

24. 07. 2015. Čačak

Izvor: Ozonpress

Čačak: Raspisan konkurs za javne radove i samozapošljavanje

Grad Čačak i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisali su javni konkurs za sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju nezaposleni i osobe sa invaliditetom koje su bez posla.

Ujedno, raspisan je i javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje u ovoj godini. Konkurs za javne radove otvoren je do 7. Avgusta, dok je poziv za samozapošljavanje otvoren do utroška sredstava, a krajni rok je 16. novembar.

Javni radovi su aktivna mera zapošljavanja koju organizuju NZS i grad Čačak u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2015. godinu. Cilj je da se angažuju lica koja teže dolaze do posla, uključujući i invalide, a koja se nalaze na evidenciji NZS, filijale u Čačku.

Za javne radove predviđeno je 5.030.000 dinara što je dovoljno da se angažuje oko 60 naših sugrađana. Izmenama zakona određeno je da nezaposlene osobe mogu biti angažovane do tri meseca. Naknada za obavljanje javnog rada je bez obzira na stručnu spremnost je 15.000 dinara, a očekuje se da radovni počnu u septembru.

Javni radovi se mogu sprovoditi u oblasti socijalnih i humanitarih delatnosti, održavanje i obnavljanje javne infrastrukture, održavanje i zaštitu životne sredine. Mogu učestvovati organi lokalne smaouprave, javne ustanove, javna preduzeća, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja.

 


Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima sa teritorije grada Čačka koji se vode na edvicenciji NZS i imaju završenu obuku za započinjanje biznisa. Tu obuku od dva dana omogućiće im filijala NZS. Subvencije su bespovratne za sve one koji plaćaju doprinose 12 meseci. U slučaju da ne ispoštuju tu obavezu obavezni su da vrate odobreni novac.

Subvencije za samozapošljavanje se odnosi na nezaposlena lica i daje se za pokretanje sopstvenog biznisa u iznosu od 160.000 dinara, s tim da osobe sa invaliditetom dobijaju 200.000 dinara. Zainteresovani moraju biti prijavljeni na evidenciji NZS najmanje mesec dana.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 160.000,00 dinara, odnosno 200.000,00 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom.      

Za aktivne mere zapošljavanja grad Čačak je u budžetu grada predvideo 30 miliona dinara.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje-Filijali Čačak, ul. Župana Stracimira br. 35.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

21.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 22:09

pogodak

Bravo Državo Srbijo, dobiti 15000,oo din. za mesec dana rada, pa to je čist dobitak, a garantujete 121,oo din po radnom satu. Dajte burek kao topli obrok, platite autobus do mesta gde se izvode radovi, pa narod, treba li nešto u usta da stavi, ili samo Vi iz NSZ, alal vera

Odgovori

Ostavi komentar