Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

28. 08. 2015. Čačak, Beograd

Izvor: Večernje novosti

Vaspitačica iz Čačka nije obljubila dečaka!

Tužilaštvo odustalo od istrage po prijavi o seksualnom zlostavljanju u vrtiću "Sunce". Superveštačenje pokazalo da se mališanu u ovom slučaju ne može verovati

VIŠE javno tužilaštvo u Čačku neće pokrenuti istragu protiv vaspitačice V.S. (36), jer nema dokaza da je seksualno zlostavljala četvorogodišnjeg dečaka - saznaju nezvanično "Novosti". Na ovaj potez tužilac se odlučio posle čitanja izveštaja superveštačenja deteta, čiji zaključak glasi da "mu se ne može verovati", ali i prikupljanja ostalih materijalnih tragova.

Podsetimo, roditelji dečaka su prijavili vaspitačicu krajem aprila ove godine optužujući je da ga je terala na oralni seks tokom rekreativne nastave. Nalaz superveštačenja iz Beograda, koji su radili eminentni stručnjaci sa velikim iskustvom u radu sa decom koja su bila izložena seksualnom nasilju, opovrgao je roditeljske sumnje.

Ovaj skandal, kada je javnost za to saznala, potresao je celu zemlju. Vaspitačica iz predškolske ustanove "Sunce", međutim, od prvog trenutka je odbacivala ove optužbe, tražeći čak da se i poligrafski testira kako bi dokazala da govori istinu. To je i urađeno. Gotovo jedan sat najbolji poligrafista Srbije detaljno je ispitivao V. S.

Odgovarala je na svako pitanje i - prošla! Sve vreme je tvrdila da ta monstruozna optužba nije tačna. Suspendovana je i čekala je epilog predistrage, kako bi sprala ljagu sa sebe.

 

Policijska uprava u Čačku je vrlo pažljivo postupala u ovom slučaju, prateći uputstva i naloge nadležnog tužilaštva. U pitanju je bio veoma osetljiv predmet, s obzirom na to da je reč o detetu i teškim optužbama protiv vaspitačice. Detaljno su ispitani i roditelji, koji su prijavili ceo slučaj.

- Smatram da su psiholozi, koji su pokrenuli celu priču, bili nekompetentni da sačine izveštaj o ovakvom slučaju - izjavljivao je advokat vaspitačice Ivan Ćalović nedavno za "Novosti". - Nije tako brzo trebalo da izraze sumnju na zlostavljanje, već je trebalo da odrade svoj posao i da potom slučaj proslede na Institut za majku i dete, kod relevantnih stručnjaka.

 


Roditelji četvorogodišnjaka ispričali su medijima da su "šokirani detetovim rečima" o tome da je vaspitačica tokom rekreativne nastave na Zlatiboru tražila da je oralno zadovolji u kupatilu.

- Dugo smo razmišljali šta da radimo, ali smo, pošto je istu priču ponovio nekoliko puta, rešili da slučaj prijavimo upravi vrtića i psihologu, zahtevajući da dete bude premešteno u drugo obdanište - naveli su tada roditelji. - Nismo zahtevali nikakvu krivičnu odgovornost vaspitačice, već smo samo tražili da dete bude odatle premešteno.

Direktorka Predškolske ustanove "Radost" Vera Jovanović, posle optužbi roditelja, udaljila je vaspitačicu sa posla do okončanja postupka, zatim je roditeljima zakazala razgovor kod kliničkog psihologa i obratila se policiji. Interesantno je, međutim, da su roditelji prijavili vaspitačicu tek četiri nedelje pošto su se deca vratila sa rekreativne nastave.

STAŽ

Do izbijanja afere, V. S. je u "Suncu" radila devet godina. Nije bila disciplinski kažnjavana. Deca su je uglavnom volela, mada je bilo roditelja koji su se ponekada žalili na njen rad. Njene kolege su govorile da nikada ništa nisu kod nje čudno primetili i da su ih šokirale tvrdnje dečakovih roditelja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza