Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

19. 10. 2015. Čačak

Izvor: RTS

Patent penzionera iz Gornje Trepče

Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, nedavno je patentiran ortopedsko-anatomski sistem za osobe sa invaliditetom, inovacija koju je osmislio penzioner Branko Nedović koji živi u Gornjoj Trepči, kod Čačka. Želja ovog pronalazača je da se ovaj sistem što pre nađe u proizvodnji.

Kada su se, posle drugog porođaja, kod Branke Nedović, pojavili simptomi teške, i za sada neizlečive bolesti-multiple skleroze, ova hrabra žena, nije klonula duhom.

"Ja sam se razbolela od Multiple skleroze, ali idemo dalje...", kaže Branka Nedović.

Brankin otac-Branko,koji sada ima 80 godina, bavio se uz svog oca, pronalazaštvom. To je doprinelo da nedavno dobije i rešenje o priznatom patentu za ortopedsko-anatomski sistem za
kretanje i vežbanje polupokretnih lica i osoba sa invaliditetom. Ovaj uređaj se montira da običnu drvenu stolicu, sa naslonom.

"Većeg prijatelja i pomagača meni nema od ove stolice, jer mogu precizno da se približim stolu i da odem u drugu prostoriju", kaže Branka Nedović.

 

Vremešni inovator, Branko Nedović, ima samo jednu želju, da se za njegov pronalazak zainteresuju proizvođači, kako bi ga koristili i druge osobe kojima je namenjen.

"Najviša želja bila bi mi da se javi proizvodjač koji bi ovo pravio da i drugima bude od koristi...", kaže Branko Nedović, inovator.

Inovator iz Gornje Trepče, zahvalan je Mašinsko-saobraćajnoj školi iz Čačka, na pomoći koju su mu ukazali pri radu na pronalasku. U postupku je i patentiranje mehaničnog fiziterapeuta, za poboljšanje cirkulacije krvi u ljudskom organizmu.

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneće rešenje o ovom patentu, početkom iduće godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza