Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

27. 10. 2015. Čačak

Čačak: Održan seminar o saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Čačka organizovala je seminar za lokalne samouprave iz Moravičkog upravnog okruga.

Cilj seminara je unapređenje rada tela za bezbednost saobraćaja u lokalnim samoupravama, u skladu sa Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima. Namera države je da se do 2020. godine prepolovi broj sobraćajnih nezgoda kao i da nakon tog perioda ne bude nastradale dece u saobraćaju.

Lokalne samouprave moraju raditi na podizanju kapaciteta bezbednosti saobraćaja, poručili su danas u Čačku čelni ljudi Agencije za bezbednost saobraćaja. U prilog toj tvrdnji svedoči statistika da se najveći broj saobraćajnih nezgoda događa na lokalnim putevima i u naseljenim mestima. 

Nacionalnom strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima od 2015. do 2020. godine jasno je definisana uloga lokalnih samouprava u podizanju bezbednosti saobraćaja. Da bi imale sredstva za tu namenu, zakonom iz 2009. godine, opštine i gradovi dobijaju 30 odsto novčanih sredstava od saobraćajnih kazni koje naplate na svojoj teritoriji.     

- Ta sredstva su isključivo namenjena za unapređenje bezbednosti saobraćaja. Te aktivnosti su: saobraćajno obazovanje i vaspitanje, vođenje akcija, unapređenje infrastukture, pri čemu unapeđenje nije kpljenje rupa i asfaltiranje već izgradnja trotoara, izgradnja oko zona škola, saniranje crnih tačaka. Tačno su definisane aktivnosti koje teba da se realizuju na lokalu. Postoje lokalne samouprave koje od 2010. godine ulažu velike napore u podizanju nivoa bezbednosti, dok sa druge strane postoje lokalne samouprave koje još uvek nisu formirale svoje savete, kaže Duško Pešić, načelnik Odeljenja za planiranje i prevenciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

 

Cilj usvojene Strategije bezbednosti saobraćaja je da se do 2020. godine prepolovi broj saobraćajhnih nesreća, ali i da posle tog perioda nijedno dete više ne gine u saobraćaju.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić, koji se nalazi na čelu lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja, kaže da je upravo zbog toga najveća pažnja usmerena ka najmlađima i njihovoj bezbednosti.

- Oko svih škola su postavljene zaštitne ograde, ležeći policajci, vertikalna i horizontalna signalizacija… Naš cilj je da nema nastradalih u saobaćaju. Važna je edukacija najmlađih, pa smo izvdojili sredstva za opremanje poligona u vrtićima i osnovnim školama kako bi deca na vreme stekla bezbedne navike, kaže Vojislav Ilić gradonačelnik Čačka.

 

I u Ivanjici je akcenat stavljen na edukaciji najmlađih i podizanju nivoa bezbednosti oko vrtića i škola.

- Uglavnom su te aktivnosti usmerene na bezbednost dece i đaka, uređenje prostora oko škola, prelaza. U toku smo jednog pojekta za kupovinu mobilnog poligona koji će koristiti učenici osnovnih i srednjih škola na terenu, kaže za Ozonpress zamenik predsednika opštine Ivanjica Milinko Mijailović.

Da do sada usvojene mere na nivou države i  lokalnih samouprava daju rezultate, svedoče i podaci da je u odnosu na 2001. godinu broj nastradale dece u saobraćaju smanjen za 80 odsto.

Zbog toga će Agencija za bezbednost saobraćaja slične seminare organizovati i u preostalih 27 upravnih okruga.

Nema komentara.

Ostavi komentar