Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

14. 11. 2015. Čačak

Izvor: Ozonpress

Čačak: Učenici Tehničke škole napravili meteorološki balon

Učenici srednje Tehničke škole u Čačku pustili su u petak meteorološki balon za merenje vazduha, koji su napravili uz pomoć profesora.

Meteorološki balon osmislili su i realizovali učenici koji pohađaju sekciju robotike i programiranja: Savo Ičagić, Nemanja Lazović i Nenad Đurđević.

 

Balon, prečnika dva metra, opremljen je senzorima za merenje atmosferskog pritiska, temperature, vlažnosti vazduha, kvaliteta vazduha i GPS prijemnikom, a u balonu se nalazi i mobilni telefon programiran za praćenje i lociranje.

- Ideju za projekat sam pronašao na internetu. Kada je naša škola konkurisala za sredstva od strane grada predložili smo da realizujemo ovaj projekat, kao i da izradimo meteorološku stanicu u dvorištu škole. Balon koji smo pustili, ići će u visinu oko 30 kilometara. Kada sleti sonda dobićemo SMS sa koordinatama gde se nalazi nakon čega ćemo javno objaviti podatke. Očekujemo da sonda padne u okolini Kruševca i Prokuplja, priča nam Savo Ičagić.

 

 

 

Nemanja Lazović kaže da je meteorološki balon bio pravi izazov, a da se ideja razvijala preko godinu dana.

- Ovo je bio pravi izazov da pokažemo sve ono što smo naučili tokom školovanja ali i ono što smo sami naučili iščitavajući kako bi trebalo da izgleda meteorološki balon. Ponosni smo danas sami na sebe. Imali smo dosta poteškoća, najviše s vremenom ali uspeli smo sve da realizujemo, kaže Nemanja Lazović.

Direkor Tehničke škole Branko Maksimović rekao je da je izrada meteorološkog balona trajala oko godinu dana, da su ga napravili učenici na školskim sekcijama i da je izrada koštala 200.000 dinara.

 

 

 

Novac je obezbedio Grad Čačak iz budžeta, u okviru programa zaštite životne sredine.

- Grad Čačak svake godine obezbeđuje iz namenjenih za zaštitu životne sredine transfer n ovca osnovnim i srednjim školama kao i predškolskim ustanovama za realizaciju ekoloških projekata. Osnovne škole, kojih ima 18, dobijaju po 166.000 dinara, a srednje po 200.000 dinara. Predškolskim ustanovama dajemo po 400.000 dinara. Na ovaj način želimo da povežemo teoriju i praksu. Podsetio bih da smo sa Tehničkom školom pre tri godine realizovali projekat solarne elektrane kapaciteta 5 kW, kaže Dragan Nikolić, pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine.

Puštanju meteorološkog balona, prvog u Čačku, prisustvovao je veliki broj učenika i građana.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza