Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čačak

30. 11. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Dveri: Šta se dešava u Gradskoj bolnici u Čačku?

Srpski pokret Dveri u Čačku je saopštio da se zaposleni u Gradskoj bolnici žale na trenutnu situaciju u toj ustanovi, jer je postalo nemoguće raditi zbog rada pod velikim pritiskom, bez adekvatne opreme i dr. Saopštenje prenosimo u celini.

Još se nije stišala bura nastala posle političkih transfera goluba preletača između partija vladajuće koalicije, a do nas stižu nove, zabrinjavajuće informacije od velikog značaja za sve građane ovog grada.
Naime, prethodnih nekoliko dana Gradskoj organizaciji Srpskog pokreta Dveri u Čačku obraćaju se zaposleni iz čačanske bolnice, kao i pacijenti, nezadovoljni trenutnom situacijom u ovoj ustanovi, tražeći da neko konačno javno progovori o, kako kažu, „bolničkom haosuˮ. 


Zaposleni se žale da rade pod ogromnim pritiskom, opterećeni velikim brojem radnih sati, pregleda, vrlo često bez osnovnih sredstava za rad, sa zastarelom opremom i uređajima. Dodatno opterećenje predstavlja odliv nezadovoljnih radnika  u privatnu praksu ili  u inostranstvo, tako da je u nekim službama gotovo nemoguće organizovati permanentan rad i dežurstva. Sve to otežava i nepostojanje dugoročnih kadrovskih planova, tako da nema prijema novih, mladih stručnjaka. Negativna selekcija kadrova zastupljena godinama unazad narušila je i međuljudske odnose. Nema uvođenja i usvajanja novih medicinskih procedura i tehnologija, pa su nas po kvalitetu pretekle bolnice iz okruženja.  

 

 


S druge strane, pacijenti se žale da mesecima čekaju na specijalističke preglede ili neku dijagnostičku proceduru, prinuđeni su da odlaze u privatne ordinacije, pod uslovom da imaju novca za to. Zbog čestih kvarova na uređajima za dijagnostiku pacijenti se upućuju čak i u okolna manja mesta. Za neke vrste operacija čeka se i po nekoliko godina.


Sve ovo narušava preko potrebno poverenje u odnosu lekar-pacijent, jer su i jedni i drugi nezadovoljni svojim položajem. To vrlo često izaziva čak i konflikte, što je nedopustivo u ovako značajnoj delatnosti.
Kao akteri političkog života u gradu dobro znamo da se trenutno iza kulisa vodi velika borba (naravno, među naprednjačkim strujama) oko kandidata za direktora bolnice i podsećamo da nekoliko poslednjih godina trenutni direktor obavlja tu funkciju u formatu vršioca dužnosti, što je pravno nemoguće.


Gospodo politički moćnici, raspišite konkurs za izbor direktora Gradske bolnice, na kome će pobediti najbolji, a ne politički najpodobniji. Omogućite da bolnica u Čačku povrati ugled koji je nekada imala, kada su se brojni pacijenti čak i iz drugih regiona u njoj lečili. Nemojte gaziti po zaslugama generacija lekara i sestara koji su predanim i kvalitetnim radom doprinosili dobrom glasu čačanskog zdravstva. 


Savet za zdravstvo Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Čačku

Nema komentara.

Ostavi komentar