Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Čajetina

29. 07. 2015. Beograd

Izvor: ObjektivNo1.

RGZ o slučaju PIK „Zlatibor“: Ako je bilo greške, ispravićemo!

Republički geodetski zavod, zbog toga što, između ostalog, u okviru svoje nadležnosti svakodnevno rešava predmete o upisu prava na nepokretnosti, predstavlja organizaciju od posebnog značaja za Vladu Republike Srbije.

Do sada se pokazalo da su pojedinci ili interesne grupe skloni konstruisanju afera koje se tiču prava na imovinu radi prikupljanja političkih poena, svoje marketinške promocije ili sopstvenih finansijskih interesa što kao rezultat stvara sumnji u pravnu sigurnost za građane u oblasti prava na imovinu. Na taj način se narušava ugled Republičkog geodetskog zavoda, a građani, domaći i strani investitori i međunarodna zajednica dovode u zabludu o kvalitetu i pouzdanosti usluga koje RGZ pruža kao servis građana u domenu prava na svojinu.

 

PIK “Zlatibor“ je privatizovano društveno preduzeće koje poseduje poljopriveredno i gradskograđevinsko zemljište u katastarskoj opštini  Čajetina.

 

U postupku javnog izlaganja Komisija je razgraničavala državno i društveno zemljište u skladu sa „Zakonom o pretvaranju društvene svojine u poljoprivredno zemljište i druge oblike svojine” i „Zakonom o državnom premeru i katastru“.

 

 

Ukoliko je u postupanju Komisije eventualno došlo do greške na koju ukazuje opština Čajetina, greška će biti ispravljena jer doneto rešenje još uvek nije pravosnažno.

 

Sa druge strane, ocenu zakonitosti daće Upravni sud. Opravdanost sumnji u pravičnost rešenja i ispravnost u postupanju državnih organa biće preispitana u postupku koji je pred tim sudom pokrenut. Po konačnosti postupka, Republički geodetski zavod će u celosti postupiti po presudi i, ukoliko je potrebno, biće izvršena ispravka upisa prava na nepokretnosti.

 

Na taj način biće eliminisana mogućnost da se pritiscima pokuša uticaj na rad i odlučivanje Republičkog geodetskog zavoda i rešavanje predmeta kroz redovu proceduru upravnog postupka.

Nema komentara.

Ostavi komentar