Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

21. 06. 2016. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

Praznik Svete Trojice nakon 70 godina ponovo slava G.Milanovca

Povodom jednog od najvećih pravoslavnih praznika - Silaska Svetog Duha na apostole, koji je i slava crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu, u nedelju 19. juna je služena praznična liturgija, nakon čega je centralnim gradskim ulicama prošla povorka litija, koja je krunisana svečanim rezanjem kolača u porti crkve.

Liturgijom je načalstvovao jeromonah Dositej-monah manastira Hilandar uz sasluživanje Arhijeriskog namesnika takovskog protojereja - stavrofora Aranđela Danilovića, starešine Svetospasovskog Sabornog hrama iz Čačka protojereja Miroslava Petkova i svih sveštenika hrama.

 

 

U prazničnoj liturgiji učestvovao je veliki broj građana, ali i najviši predstavnici naše lokalne samouprave, članovi Opštinskog veća na čelu sa predsednikom Opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem i zamenikom predsednika Jadrankom Dostanić, kao i  predsednik Skupštine opštine Aleksandar Jevtović, predstavnici Vojske  Srbije, direktor Javnog preduzeća za izgradnju Božidar Vučetić, direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja Saša Marušić.
Pred okupljenim građanima, starešina milanovačkog hrama – protonamesnik Dragan Đorem najavio je da od sledeće godine praznik Svete Trojice ponovo postaje i slava Opštine Gornji Milanovac.

 

 

U tom pravcu već su preduzete odgovarajuće odluke, a Opštinsko veće na čelu sa predsednikom Opštine Gornji Milanovac Dejanom Kovačevićem podržalo je inicijativu uprave hrama o obnovi slave grada. Naime, od 1946. godine crkva Svete Trojice u Gornjem Milanovcu sama je slavila ovaj veliki praznik, a od sledeće godine - čitavih sedamdeset godina potom i na 155. godišnjicu od osnivanja hrama – praznik Svete Trojice biće ponovo i slava Opštine Gornji Milanovac!

Predsednik je pozdravio sve učesnike svečanosti i podelio radost zbog obnove gradske slave koja je neodvojiva od identiteta Gornjeg Milanovca i rudničko-takovskog kraja. Simboličnim preuzimanjem dela kolača od starešine crkve, Predsednik je u ime Opštine prihvatio ulogu domaćina gradske slave u narednoj godini.

 

 

Svečanost je upotpunjena učešćem pripadnika garnizona vojske u Gornjem Milanovcu, članova KUD Šumadija i svečanom izložbom koja je tom u parohijskom domu crkve Svete Trojice: „Freske i ikone rudničko – takovskog kraja“, autora Radoša Gačića i Bobana Stefanovića, u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac. Predsednik Opštine Dejan Kovačević otvorio je izložbu istakavši da ona ima veliki duhovni i umetnički značaj još jednom podelivši radost obnove slave grada.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza