Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

06. 09. 2016. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

Sto dana rada novog rukovodstva Opštine Gornji Milanovac

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević održao je konferenciju za medije povodom 100 dana rada administracije kojom rukovodi. Predsednik se osvrnuo na aktivnosti koje je opštinsko rukovodstvo imalo u prethodnih nešto više od 100 dana.

Predsednik i njegovi najbliži saradnici trudili su se da svojim radom budu aktivni u čitavom nizu oblasti i da svi imaju približno jednak tretman.
„Ova konferencija danas sazvana je povodom nešto više od sto dana na vlasti koalicije Srpske napredne stranke, Nove Srbije i Zelene stranke i u kratkim crtama ću predstaviti rezultate dosadašnjeg rada“.


Izvršena je reorganizacija Opštinske uprave. Za novog načelnika Opštinske uprave postavljen je Aleksandar Jevtović, diplomirani pravnik. Broj Odeljenja smanjen je na 5: Odeljenje za finansije, računovodstvo i lokalnu poresku administraciju, Odeljenje za opštu upravu i poslove organa opštine, Odeljenje za urbanizam, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslove, Odeljenje za društvene delatnosti i Odeljenje za inspekcijske poslove. Oformljene su i 3 Kancelarije: za poljoprivredu, za lokalni ekonomski razvoj i za zaštitu životne sredine. Za nekoliko dana biće usvojena i nova sistematizacija radnih mesta, čime će se završiti posao reorganizacije uprave i omogućiti da ona postane istinski servis građana.
„Reorganizacija Opštinske uprave morala je da se izvrši jer u postojećem obliku Uprava nije mogla da isprati planove koje želimo da realizujemo.

Pored navedenih promena veoma je bitna i činjenica da je Opštinsko pravobranilaštvo počelo da radi posao kako je i propisano zakonom. Iz meni nepoznatih razloga ono nije bilo formirano još od 2014. godine. Imenovan je opštinski pravobranilac, koji će zastupati interese opštine pred sudovima. I vrlo sam neprijatno iznenađen podacima koje dobijam iz te institucije a vezane za negativne presude koje stižu na naplatu. Nemarom i nečinjenjem prethodnog rukovodstva,  samo pre neki dan je stigla presuda da zbog Javnog preduzeća za puteve mora da se plati 1.500.000 dinara, koje moramo da obezbedimo rebalansom budžeta. Do kraja godine će na naplatu stići oko 11.000.000 dinara po osnovu presuda, pre svega zbog nemara JP za puteve koje je gradilo puteve u Grabovici i MZ Koštunići a da pre toga nije dobilo saglasnost od meštana. Takođe, stigla nam je presuda da se plati nešto više od 1.000.000 dinara za povredu učenika koja je nastala pre nekoliko godina.“

 


Kada je reč o infrastrukturi, za ovaj kratak vremenski period, završeni su ili u fazi realizacije važni projekti: rekonstruisan je deo ulice Vojvode Milana (urađena kišna kanalizacija i novi asfalt), rekonstruisan je deo toplovoda u Železničkoj ulici (uz zamenu gorionika i kotla u kotlarnici), završena I i II faza izgradnje 1750 metara vodovoda za Brezovicu, meštani Semedraži dobili su vodu posle dve godine, otvoren je novoizgrađeni most u Brđanima, potpisani ugovori i u toku su radovi na sanaciji potoka Jakljevo i Backovac, započeta izgradnja fudbalskog terena u Brusnici koji će na jesen biti završen, počelo asfaltiranje puta Takovo-Beršići (dogovoreno Akcionim planom popravki puteva na trasi Koridora 11), Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije odobrilo je nešto više od 39 miliona dinara za završetak Aneksa Sportsko-rekreativnog centra, sprovode se radovi na izgradnji Aneksa u Predškolskoj ustanovi „Sunce“ (Ministarstvo privrede odobrilo je projektna sredstva u iznosu od 9 miliona dinara ali je i opština opredelila dodatna sredstva iz budžeta kako bi objekat bio završen do kraja godine), održan je i prvi sastanak Komisije za rekonstrukciju i uređenje Trga kneza Mihaila.


„Pored navedenih projekata istakao bih i da su zajedno sa JKP „Gornji Milanovac“ obezbeđene pumpe čime je rešen problem vodosnabdevanja teočinskog kraja. Pored pomenutih 39 miliona dinara koje je Ministarstvo omladine i sporta obezbedilo, za šta ću uskoro u Beogradu potpisati ugovor sa Ministrom, to Ministarstvo obezbedilo je i 17 miliona dinara za renoviranje sale TŠ „Jovan Žujović“. Za ovih nekoliko meseci Ministarstvo omladine i sporta opredelilo je za opštinu Gornji Milanovac 56 miliona dinara. Nadam se da će u novom prostoru Sportsko-rekreativni centar sa novim sadržajem koji planiraju da uvedu uspeti da stvore sistem koji će omogućavati da se samostalno izdržava a ne da se troše sredstva opštine. Kao što je napomenuto, rešen je i problem vodosnabdevanja Semedraži, samim tim i škole u tom mestu, koja je izgrađena i otvorena a da nije imala priključak za vodu. Prihvaćeno je idejno rešenje pristupne saobraćajnice za Autoput, gde će od glavnog projekta zavisiti koliko je novca potrebno.

Imamo i obećanje da će biti obezbeđena sredstva za kompletno uređenje korita reke Despotovice. Petlja kod Norveške kuće je još jedan projekat koji finansira Vlada Republike Srbije, posredstvom Javnog preduzeća Putevi Srbije. Dom kulture je veliki problem, „politički“ je otvoren pred izbore što je stvorilo brojne probleme. Velika količina vode (oko 60 cm) našla se u podrumskim prostorijama i pretila je da ugrozi sve što je tu urađeno, to smo uspeli delom da rešimo izgradnjom kišne kanalizacije u ulici Vojvode Milana a delom ćemo dogovorom sa stanovništvom, koje ima parcele oko Doma, da kroz njihova dvorišta prokopamo rupe za cevi da bi se priključili na sistem za odvod te vode. Nadam se da ćemo tako rešiti sve probleme kada je voda u pitanju. Javno preduzeće za izgradnju raspisalo je javnu nabavku za dogradnju protivpožarnog sistema pa se nadam da će ugradnja biti završena do kraja godine i da ćemo ovaj deo Doma kulture, gde je sala, pustiti u rad. Kada je u pitanju deo sa kancelarijskim prostorom, trudićemo se da sledeće godine obezbedimo sredstva od Ministarstva kulture i iz fondova EU, kako bi završili i ovaj deo. O Domu kulture ću održati posebnu konferenciju za medije gde ću i građanima predstaviti sve vezano za radove na ovom objektu.“

 

 

 

Kad govorimo o posetama zvaničnika Vlade Republike Srbije i drugih organa i organizacija, našu opštinu su, za ova tri i po meseca, posetili: dva puta Ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta i proslavljeni rukometaš Predrag Peruničić, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) mr Milan Grujić kao i predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), koji su u dvorištu OŠ „Momčilo Nastasijević“ organizovali „Olimpijski čas“.


U cilju što boljeg pozicioniranja opštine Gornji Milanovac kako u regionu, tako i u Evropi i svetu, preduzet je čitav niz diplomatskih aktivnosti. Na poziv bratske opštine Vefsn, predsednik opštine Dejan Kovačević i direktor Javnog preduzeća za izgradnju opštine Božidar Vučetić, boravili su u trodnevnoj radnoj poseti Norveškoj gde je ugovoren čitav niz značajnih projekata.
„Dogovoreno je da se projekat Doma za stara lica prilagodi aktuelnom vremenu i da radne grupe obe opštine revidiraju projektnu dokumentaciju i izrade dokument kojim će se aplicirati za neophodna sredstva, kako kod norveških, tako i kod fondova Evropske unije i Republike Srbije. Ministar Vulin je prilikom posete našoj opštini izjavio da će ministarstvo kojim on rukovodi uzeti učešće u realizaciji ovog projekta. Prilikom ove posete pokrenuta je i tema tzv. ”Američke kuće” koju Tipoplastika – ALKO grupa i Norveško društvo Srbija zajedno sa objektom i pripadajućim placom ustupaju opštini Gornji Milanovac za potrebe dece i omladine ometene u razvoju (dnevni boravak) i učešće opština Vefsn i Gornji Milanovac u preuređenju objekta za ovu namenu. U cilju sprovođenja ovog poduhvata, opštine i društva prijateljstva će formirati projektnu grupu da izradi neophodnu dokumentaciju i okvirni budžet celog posla.“  

                                                                                  
Zajedno sa zamenicom, Jadrankom Dostanić, predsednik opštine posetio je na poziv predsednika opštine Probištip Tonija Tonevskog, tu opštinu u Makedoniji, gde su prisustvovali obeležavanju Dana opštine i Dana rudara. U Makedoniji je dogovoreno formiranje bilateralne grupe koja će se baviti izradom Memoranduma o bratimljenju dve opštine. Takođe, održan je sastanak sa rukovodstvom preduzeća za proizvodnju akumulatora „TAB-MAK d.o.o.“ i sa grupom makedonskih privrednika dogovoreno je da posete Gornji Milanovac u skorijoj budućnosti. Gost naše opštine bio je i potpukovnik Tod Andrusen, vazduhoplovni ataše Ambasade SAD u Srbiji, sa kojim je dogovoreno intenziviranje saradnje opštine Gornji Milanovac i Ambasade SAD u Srbiji.


Kako je privreda jedna od glavnih tačaka programa predsednika Kovačevića, posetio je kompanije „Rudnik i flotacija ‘Rudnik’ d.o.o.“, „Metalac AD“, „HELIOS Srbija d.o.o.“, kao i Javno komunalno preduzeće „Gornji Milanovac“. U planu je i poseta ostalim kompanijama sa teritorije opštine Gornji Milanovac, a cilj tih poseta je želja da se kroz dijalog stvori partnerski odnos između Opštinske uprave i kompanija. Potpisano je šest ugovora za samozapošljavanje u vrednosti od 1.080.000 dinara, koji se finansiraju iz budžeta opštine, dok su u saradnji sa Regionalnom agencijom za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga održane dve obuke za početnike u preduzetništvu.

 

 

 


„Novim zakonom smanjena su transferna sredstva opštinama pa će tako naša opština sledeće godine imati oko 40 miliona dinara manje transfera, tako da moramo da aktiviramo još više privredu i da kroz lokalne prihode ostvarujemo bolje punjenje budžeta. Zbog toga ćemo i za našu poresku službu nabaviti novi softver kako bi što preciznije i tačnije raspolagali podacima i sredstvima koje ubiramo po to osnovu. Koalicioni partneri i moji saradnici se trude da što više sredstava obezbedimo kroz konkurse ministarstava i iz predpristupnih fondova EU.“


Zbog svog položaja i prirodnih predispozicija poljoprivreda je izuzetno važna delatnost. U toj oblasti su za tri meseca potpisana 255 ugovora o dodeli podsticajnih sredstava iz budžeta opštine, nabavljene je novih 56 protivgradnih raketa i potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede sa Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom.
Kulturi, turizmu, sportu i društvenim delatnostima posvećena je velika pažnja jer je kultura stub svakog društva, turizam privredna delatnost budućnosti koja donosi značajan prihod u budžet a sport je važan zbog zdravlja i pravilnog razvoja dece i omladine. Predsednik opštine, zamenica predsednika opštine, načelnik Opštinske uprave, članovi Opštinsko veća ili direktor Kulturnog centra bili su prisutni a opština Gornji Milanovac podržala sledeće manifestacije: „Dani knjeginje Ljubice“ u Vraćevšnici, „Deseti festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola“ u Norveškoj kući, Vidovdanska dodela priznanja najboljim učenicima opštine u sali Gimnazije, „Druga šilopajska panorama“, likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“, kosidba „Vinka Radovanović“ na Rudniku, Marš prijateljstva, košarkaški kamp „Kasta“ na Rudniku, Maturantski ples na Trgu, izložba pasa na platou Sportsko-rekreativnog centra, moto skup, „Druga milanovačka biciklijada“, „Olimpijski čas“ u OŠ „Momčilo Nastasijević“, poseta „IG“ hotelu,  Dan rudara na Rudniku, dodeljene su lektire za sve đake prvake. Kulturni centar sprovodi mnoštvo aktivnosti (izložbe, predstave, koncerti, radionice, kursevi stranih jezika i računara, bioskop na otvorenom,…..).


„Posle 70 godina, Gornji Milanovac ponovo je obeležio gradsku slavu - Silazak Svetog Duha na apostole. Briga o porodici i deci potvrđena je kroz uvećanje opštinskog roditeljskog dodatka za trećerođeno i decu kasnijeg reda rođenja na 100.000 dinara, izbegla i interno raseljena lica će, po prvi put, moći da ostvare pravo na ovu naknadu a doneta je i odluka da prvorođena beba u milanovačkom porodilištu u Novoj godini dobije novčanu čestitku u iznosu od 60.000 dinara. Sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dogovoreno je da interno raseljena i izbegla lica u narednij godini umesto pet, dobijaju deset paketa pomoći u vidu građevinskog materijala“, izjavio je predsednik opštine Dejan Kovačević, obraćajući se prisutnim novinarima.


Predsednik je napomenuo da je planirano da subota, od 8 do 12 časova, bude Dan otvorenih vrata kada će građani moći da razgovaraju sa predsednikom.


Cilj svih aktivnosti opštinskog rukovodstva je bolji, lepši i razvijeniji Gornji Milanovac. I u periodu koji je pred nama nastaviće se sa intenzivnim programom aktivnosti koje će dovesti do otvaranja novih radnih mesta i razvoja privrede i infrastrukture, koja je osnov za svaki dalji napredak.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza