Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

20. 11. 2012.

Izvor: Beta

G.Milanovac: Meštani Savinca zahtevaju pomeranje auto-puta

Meštani takovske varošice Savinac traže promenu trase auto-puta Beograd - Južni Jadran, kako bi se sačuvala urbaništička celina i priroda ovog istorijskog i turističkog kraja.

 

Kako je izjavio predsednik Mesne zajednice Miliša Nikolić, prema sadašnjem projektu Koridor 11 ide kroz centar varošice, čak i preko škole i pored samog hrama Sveti Sava, što će ostaviti posledice za ovaj kraj.

On kaže da pomeranjem trase za oko petstotina metara spašena bi kulturno-istorijska prošlost ovoga kraja, a ništa ne bi poskupelo izgradnju niti bi povećalo dužinu Koridora.

"U crkvi na Savincu počivaju Vukomanovići, preci kneginje Ljubice, kćerka Vuka Karadžića Mina, koja je udata u ovu familiju, kao i grupa generala iz Prvog svetskog rata a u neposrednoj blizini je i izvoir lekovite vode i sve bi to auto-put pokidao" kaže Nikolić.

Meštani ističu da se raduju izgradnji auto-puta ali zahtevaju da se sačuva prirodno bogatstvo Savinca i spreči ekološka katastrofa kao posledica zagađenja od izduvnih gasova i buke, jer je to idealno mesto za odmor gde se čuje samo reka Dičina.

Nikolić ističe da je o svemu upoznata lokalna samouprava i nadležna ministarstva, a da će  Savinac posetiti  ministar građevina i urbanizma Velimir Ilić, kako bi na "licu mesta" razgovarao sa meštanima i video načine da se pomeri trasa iz centra varošice.

Nema komentara.

Ostavi komentar