Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

01. 12. 2012. G.Milanovac

Izvor: Kulturni centar G.Milanovac , ObjektivNo1

G.Milanovac : Slike, crteži i ikone Monike Botić

U galeriji Doma kulture u Gornjem Milanovcu, u petak, 30.novembra je otvorena izložba slika, crteža i ikona Monike Botić, umetnice iz Gornjeg Milanovca.

Na svojoj četvrtoj izložbi autorka je izložila četrdesetak radova rađenih prvenstveno tehnikom pastela. Izložbu je otvorio Ilija Drašović, akademski umetnik.

Monika Botić, rođena je u Donjoj Lužnici u oblasti Šprevald u Nemačkoj. Još kao dete sa desetak godina Monika se zainteresovala za crtanje. Volela je da radi portrete, ali je vremenom širila interesovanja. Tokom boravka u Zagrebu, gde je živela sa suprugom Bogdanom, kome je i posvećena ova izložba, Monika usavršava slikarska i umetnička znanja. U Likovnom centru na Rokovom perivoju uči od najbolji – Vjere Lalin, a kasnije i od Anta Šramadeia. Najpre usavršava pastel i intenzivno radi mrtve prirode, a kasnije portret, akt i uopšte figuraciju. U to vreme učestvuje na prvim izložbama i polako kreće u svetove umetnika i umetnosti.. Prvi put samostalno je izlagala u Zagrebu 1991. godine, rekao je između ostalog Ilija Drašović.

"Gradeći svoje slikarstvo Monika pre svega poštuje prirodu i njene estetske i druge neumitne zakonitosti. Krajnje realno i realistično pristupa svakom motivu unoseći sopstvenu osećajnost, doživljenu impresiju i senzibilitet. Siguran crtež, pun kolorit, kompozicioni sklad, smirenost, nežnost i intimizam na svakoj slici daju sveukupno viđenje njenog umetničkog opusa", napisao je u katalogu pripremljenom za ovu izložbu Radoš Gačić, istoričar umetnosti. 

Monika Botić okušala se i u ikonopisu i to veoma uspešno. Radila je ikonostase za manastir Gomirje i kapelu u Celju 2001. godine. Pojedinačne ikone i slike sa religioznom tematikom odišu iskrenom duhovnošću i hrišćanskim mirom.

"Priroda u kojoj živi (selo Teočin, podno Suvobora i Rajca), slike i slikarstvo, porodica i familija su joj osnovni životni motiv. Ovom izložbom, prvom samostalnom u Gornjem Milanovcu, prvi put se predstavlja drugom zavičaju kome istinski i iskreno pripada baš kao i korenima u dalekim lužničkim prostorima", napisao je Gačić.

Otvaranje izložbe upotpunile su Teodora i Nastasja Botić, učenice Muzičke škole "Mokranjac". One su na violončelu i klaviru izveli Betovenovu "Kontradansu", odnosno Šopenovu "Polonezu".

Radovi Monike Botić u galeriji Doma kulture biće izloženi do 12. decembra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Povezane vesti

Vremenska prognoza