Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

21. 10. 2020.

Izvor: GM Info

Malverzacije u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu

Doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac, koji je na to mesto postavljen u julu 2016. godine, za portal GMinfo rekao je da će podneti sedam krivičnih prijava protiv zaposlenih u Odeljenju transporta te zdravstvene ustanove.

On je predočio još dve koje su podnete tokom njegovog mandata i to prema bivšoj direktorki Doma zdravlja, za koju je postupak u toku, i prema jednom medicinskom radniku, kome je izrečena presuda od godinu dana zatvora. 

Čivović je istakao da je, od trenutka kada je postavljen na to rukovodeće mesto pa do danas, poslovanje Doma zdravlja, kako u gradu tako i na seoskom području gde su zgrade ambulanti uređene, značajno unapređeno. Ističe da je nabavljena je računarska oprema, uveden internet i u potpunosti su ambulante prilagođene savremenom radu i funkcionisanju.

 Krajem aprila tj.početkom maja 2019. godine formirana je komisija od 14 članova koja je popisala i sprovela kontrolu u voznom parku. Posle dva meseca tj. u julu podnet je izveštaj u kome su sadržane fotografije vozila, stanje, opisana oštećenja, održavanje i potrošnja. Na prvi pogled pojavile su se nelogičnosti i to je bilo dovoljno da razrešim šefa Odeljenja za transport. Nakon postavljanja drugog odgovornog za Službu transporta, tražio sam da se dosledno poštuje pravilnik o upotrebi službenih vozila i da se primenjuju svi normativni akti Doma zdravlja. Normirali smo sva vozila i napravili plana otpisa, a početkom godine smo rashodovali 14 vozila, jer su bila izvor rashoda, a nisu bila za upotrebu – kaže Čivović.

Nakon postavljenja novog šefa Odeljenja za transport Čivović kaže da je pratio situaciju i nakon mesec-dva dobio novi izveštaj.

– Načelnica finansija me je obavestila da, od kako imamo novog šefa za transport, primećena manja potrošnja goriva na mesečnom nivou za oko 500.000 dinara. To je bio razlog da formiram novu komisiju od desetak članova. Komisija je imala za zadatak da uvidom u zvaničnu dokumentaciju Doma zdravlja, ili dokumentuje materijalnim dokazima eventualne zloupotrebe ili dokaže da istih nije bilo. Oni su me 15. novembra prošle godine obavestili da u toku 2019. godine stvoreno oko 70.000 neopravdanih kilometara, bez naloga i bilo kakvog pisanog traga, što je bilo dovoljan povod za novu proveru kojom je obuhvaćena cela 2018. godinu. Novom proverom ustanovljeno je da je skoro 7,5 miliona dinara mogući predmet zloupotrebe – kaže Čivović i dodaje da je po tom osnovu Sud izdao nalog, a policija preuzela svu dokumentaciju i da će u narednim danima biti podneto sedam krivičnih prijava.


Na pitanje zašto ovakva vrsta provere nije obavljena ranije Čivović  kaže da je bilo dosta očiglednih nepravilnosti u radu sa kojima se suočio od samog stupanja na dužnost, koje je bilo neophodno brzo rešavati, a čim su se stvorili uslovi formirane su komisije i započeta je provera Službe transporta.

Zajedno sa sedam novih krivičnih prijava, dr. Čivović je predočio još dve podnete tokom njegovog mandata i to prema bivšoj direktorki Doma zdravlja, za koju je postupak u toku i prema jednom medicinskom radniku, kome je izrečena presuda od godinu dana zatvora.

– Nažalost, uz ovih sedam i ove dve, to će biti devet krivičnih prijava u nekom mom kratkom mandatu koje sam morao da podnesem. Tražiću krivičnu odgovornost za lica koja su napravila određene zloupotrebe u ovoj ustanovi – kazao je Čivović.

Milanovački Dom zdravlja je akreditovana zdravstvena Ustanova, u kojoj je 2018. godine izvršena kontrola od strane državne Revizorske institucije od koje je nakon obavljenih korekcija i usvojenih sugestija, stigao konačan zaključak da su sve usluge koje pruža ova zdravstvena ustanova na zadovoljavajućem nivou.

Foto: GMinfo

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza