Naslovna  |  Region  |  Gornji Milanovac  |  Gornji Milanovac: Epidemiološka situacija ozbiljna ali još uvek pod kontrolom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

04. 11. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Gornji Milanovac: Epidemiološka situacija ozbiljna ali još uvek pod kontrolom

Povod za održavanje sastanka Stručno operativnog tima za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije opštine Gornji Milanovac je značajno pogoršanje epidemiološke situacije na području opštine. U odnosu na 23. oktobar kada je bilo šest pozitivno potvrđenih lica, u ovom trenutku ih je 42, u istom period došlo je i do povećanja hospitalizovanih, pa je umesto jednog u Opštoj bolnici smešteno 9 pacijenata.

Zaključak Stručno operativnog tima je da ne treba uvoditi vanrednu situaciju na području opštine Gornji Milanovac, jer iako je otežano, stanje je još uvek pod kontrolom.

Pacijenti smešteni u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu su uglavnom stabilnog zdravstvenog stanja, a trećina njih bi do kraja sedmice trebalo da bude otpuštena na kućno lečenje.

-Od 9 lica, 4 su pozitivno potvrđena a pet je hospitalizovano po osnovu kliničke slike. U ovom trenutku, pozitivan je jedan zaposleni u Opštoj bolnici dok je četvoro u izolaciji – rekao je dr Predrag Šutić, direktor Bolnice.

- Bolnička odeljenja su spremna za prijem većeg broja pacijenata, svi pacijenti kojima nije neophodna bolnička nega su otpušteni kući, dok su neurološki prebačeni na odeljenje psihijatrije. U ovom trenutku u Covid sistemu su grudno i neurološko odeljenje, istakao je  Šutić.

Prosečna starost hospitalizovanih lica je oko 55 godina.


-Hodamo po tankoj liniji, koju još uvek možemo da kontrolišemo, ali ako i dalje bude pristuna neodgovornost pojedinaca ili malih kolektiva kao i do sada, plašim se da nećemo moći lako da odgovorimo na ono što se od nas očekuje. Treba imati u vidu da smo juče imali 75 pregleda u Covid ambulanti što je najveći broj pregledanih u jednom danu od početka godine - istakao je dr Aleksandar Čivović vd direktora Doma zdravlja.

Navodi slučaj učenika trećeg razreda milanovačke srednje škole, kod kojih je do širenja virusa došlo u zatvorenom prostoru bez nošenja sredstava zaštite. Škola je obaveštena, a učenici će ove i sledeće sedmice pohađati isključivo online nastavu.

Jedna od tema sastanka Stručno operativnog tima za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije opštine Gornji Milanovac bilo je i rešenje za ljude koji čekaju na pregled ispred Covid ambulante zbog sve lošijih vremenskih prilika, što će najverovatnije biti rešeno u saradnji sa Vojskom tako što će biti postavljen šator ispred ulaza, čime će biti stvorena improvizovana čekaonica.                     

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza