Naslovna  |  Region  |  Gornji Milanovac  |  Gornji Milanovac: Izložba "Naša sugrađanka kraljica Draga:između slave i anateme"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

25. 11. 2020.

Autor: Objektivno 1

Gornji Milanovac: Izložba "Naša sugrađanka kraljica Draga:između slave i anateme"

Postavka „Naša sugrađanka kraljica Draga:između slave i anateme“ otvorena je u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

Direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja, Aleksandar Marušić naveo je da je izložba izazvala veliku pažnju sugrađana i da uprkos zdravstvenoj situaciji, svakodnevno beleže veliki broj individualnih poseta.

-Ljudi se interesuju i imaju pozitivnu percepciju  života kraljice Drage, žele da se upoznaju sa činjenicama koje su im slabije bile dostupne. Kroz jednu uravnoteženu priču smo prikazali i dobre strane kraljičinog karaktera, njene ličnosti, dobre poteze koje je povukla kao dvorska dama, njen odnos prema mlađim članovima svoje porodice, zaista se kao lavica borila za njihovu sigurnost i egzistenciju, a dosta toga dobrog je uradila i kao vladarka, odnosno suvladarka kralja Aleksandra. Smatrali smo da treba istaći i neke stvari koje, posle ove istorijske distance, izgledaju kao pogrešne u percepciji njenog lika-rekao je Marušić.

Postavka je u galeriji Muzeja do 9.februara, nakon čega će biti upriličena po gradovima širom Srbije, Republike Srpske i regiona. Iz Muzeja najavljuju i dva predavanja na temu života kraljice Drage i prihvatanja njene ličnosti nakon majske tragedije 1903.godine.           

Foto: Opstina Gornji Milanovac

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza