Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

04. 01. 2013. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

G.Milanovac: Preispitati privatizaciju preduzeća “Metal – seko”

Radnici preduzeća “Metal – seko” traže da se preispita privatizacija tog preduzeća. Zahtev koji radnici budu uputili Agenciji za privatizaciju, podržaće i lokalna samouprava, zaključeno je na današnjem sastanku rukovodstva opštine Gornji Milanovac i radnika tog preduzeća.

 

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković, primio je oko 30-tak bivših radnika milanovačkog preduzeća “Metal – seko” koje je likvidacijom u stečajnom postupku, prestalo da postoji kao pravni subjekat tokom prethodne godine.

Radnici svoja prava na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje više godina neuspešno potražuju od ovog preduzeća - prvo u postupku pred redovnim sudom od 1998. godine, a počev od 2003. godine, kada je nad Metal SEKO-m započet postupak stečaja, i pred Privrednim sudom.

Sastanku i diskusiji o problemima nezadovoljnih radnika, prisustvovao je i advokat Vladimir Čolić, koji je oštećene radnike zastupao u pomenutim postupcima pred sudom. Čolića su radnici optužili za nesavesno zastupanje, budući da je usled njegovog izostanka sa zakazanog ročišta Privredni sud doneo pravosnažnu presudu kojom je utvrđeno da se tužba radnika smatra povučenom.

Advokat Čolić je preuzeo na sebe krivicu zbog učinjenog propusta, ali je istakao da nije bilo namere da radnicima prouzrokuje štetu, već da se radilo o slučajnom propustu.

Predsednik opštine je pozvao prisutne radnike da iskažu svoje konkretne zahteve i napomenuo da će lokalna samouprava učiniti sve što može da pomogne u ostvarenju prava ovim ljudima, ali se ogradio od mešanja u privatno pravne odnose radnika i njihovog zastupnika, u kojima opština nema prava da učestvuje, niti interveniše.

Predstavnik radnika, Slaviša Gačanović, je rekao da je jedino rešenje njihovog problema preispitivanje postupka privatizacije.

Sastanak je završen zajedničkim zaključkom prisutnih da radnici formulišu i sa propratnom dokumentacijom pošalju zahtev Agenciji za privatizaciju,koji će podržati i predsednik opštine Gornji Milanovac.

Milisav Mirković je naglasio da lokalna samouprava ima interesa da se sporne privatizacije nekadašnjih milanovačkih privrednih preduzeća razreše, prvenstveno u cilju ostvarenja osnovnih prava radnika koji su gašenjem ovih preduzeća ostali bez posla. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza