Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

28. 10. 2013. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

G.Milanovac: Uručena sredstva socijalno ugroženim licima

U okviru akcije “Korak po korak ka čoveku”, opština Gornji Milanovac je podelila sredstva za 77 socijalno ugroženih osoba. Podeljeno je 488 hiljada dinara budžetskih sredstava.

U akciji su učestvovale stručne službe Opštinske uprave,  a uz  pomoć Centra za socijalni rad, sačinjena je evidencija lica, kojima je neophodna pomoć.

Evidentirana su sva socijalno ugrožena lica, odnosno stare, bolesne i iznemogle osobe, koje žive na gradskom i seoskom području, različite starosne dobi i različitog socijalnog statusa. 

Odluka o dodeli sredstava, usledila je nakon podataka da samo 15 osoba sa seoskog područja se do sada obratilo za pomoć nadležnoj komisiji Opštinske uprave od ukupno 96 evidentiranih. Pomoć nikada nije zatražilo 81 lice, a za pomoć se uglavnom obraćaju iste osobe i to pretežno sa gradskog područja. To je navelo članove Komisije da donesu odluku da se ovim licima sa rurualnog područja, uruče novčana sredstva.

 

Prvenstveno je bilo potrebno pronaći ta lica na seoskom području, a koja uglavnom žive u neadekvatnim uslovima za život, tako da su posao popisa ove kategorije stanovništa izvršili predsednici mesnih zajednica uz saradnju žitelja svih sela gornjomilanovačke opštine.

U zapisniku članova Komisije, koji su bili u poseti tih lica na terenu od 15. do 22.oktobra, evidentirane su zabrinjavajuće činjenice pod kojim okolnostima i uslovima žive te osobe, kao i osećanje sreće tih ljudi prevenstveno zbog posete, a potom zbog dobijenog novca u vrednosti od 6.000 do 10.000 dinara.

U ovoj akciji su aktivno učestvovali predstavnici Odeljenja društvenih delatnosti, Odeljenja za poslove mesnih zajednica i zaposleni u Centru za socijalni rad, koji su ujedno i članovi nadležne opštinske Komisije.

Inače, pri Opštinskoj upravi unazad već nekoliko godina deluje Komisija za reševanje  zahteva lica u stanju  socijalne potrebe po Pravilniku u kojem je propisano da ova kategorija stanovništva po preciziranim kriterijumima može podneti zahtev za jednokratnu finansijsku pomoć četiri puta godišnje za nabavku lekova, osnovnih životnih namirnica,  školskog pribora i sličnih potrebština.   

Nema komentara.

Ostavi komentar