Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

09. 05. 2014. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

Dan pobede nad fašizmom obeležen i u Gornjem Milanovcu

Polaganjem venaca u spomen kompleksu "Brdo mira" u Gornjem Milanvcu, danas obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Povodom obeležavanja 9.maja - 69. godišnjice pobede nad fašizmom i 70 godina od oslobođenja Rudničko-takovskog kraja od fašizma danas su u Gornjem Milanovcu,u spomen komplesu „Brdo mira“, vence nastradalim borcima sunarodnicima, crvenoarmejcima i mnogim stradalnicima u nemačkim logorima položili predstavnici Ambasade Ruske federacije, Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac,  Saveza boraca NOR-a, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918.godine i Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Takovo“ iz Gornjeg Milanovca.

 


Prisutnima se u čast ovog velikog praznika i slavu palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata, obratili predstavnik Ruske Ambasade gospodin Valentin Koljasev i predsednik opštine Milisav Mirković, podsetivši prisutne pripadnike Vojske Srbije, crkvene starešine, učenike obrazovnih ustanovana, rođake i prijatelje palih boraca o značaju današnjeg praznika kada je 9.maja 1945. godine nacistička Nemačka potpisla kapitualiciju i time okončala petogodišnju agresivnu fašističku okupaciju u kojoj je živote izgubilo oko 50 miliona ljudi.
Tokom svečanosti danas je u spomen parku Brdo Mira cveće položeno i na spomenike braniocime slobode od 1990-1999. godine, žrtvama logora Mauthauzen, Norveškom internircima i na biste narodnih heroja.

 


U kratkom prigodnom kulturno-umetničkom programu učestvovali su pevačka grupa „Lucezarnije“ iz Rusije i pesnikinja Milena Marković koja je izrecitovala svoju pesmu „Simfonija bola“. U večernjim satima u velikoj sali opštine Gornji Milanovac od 17 sati, u znak velikog slobodarskog dana 9.maja, biće održana promocija publikacije „Milanovački Rusi“ i nastup pevačke grupe „Lucezarnije“.

 

Organizatori današnje svečanosti bili su opština Gornji Milanovac, opštinska organizacija Saveza boraca NOR-a, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Takovo“ i Kulturni centar.   

Nema komentara.

Ostavi komentar