Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gornji Milanovac

14. 08. 2014. Gornji Milanovac

Izvor: Agencije, ObjektivNo1.

G. Milanovac: Dom zdravlja i bolnica prekinuli saradnju

Bolnica i Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu prekinuli saradnju, pa su pacijenti krenuli u druge gradove za usluge koje se posebno naplaćuju.

U pitanju su sistematski pregledi zaposlenih i lekarska uverenja koje građani traže po raznim osnovama, od vozača do zapošljavanja, zbog čega su odlazili u Čačak i Kragujevac, a razlog je novac.

Direktor Bolnice Miro Lazarević rekao je da dve godine Dom zdravlja nije plaćao usluge koje su obavljane u toj ustanovi i da je dug "dostigao astronomske razmere bez izgleda da bude isplaćen".

"Ovi poslovi nam obezbedjuju tržišni prihod jer to ne pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje, pošto preduzeća i firme posebno plaćaju sistematske preglede svojih radnika a gradjani razna uverenja", rekao je Lazarević.

On je istakao da je zbog toga Bolnica bila primorana da sklopi ugovor sa Domom zdravlja u Čačku čije ekipe dolaze u Gornji Milanovac, kako bi se gradjani zaštitili nepotrebnih putovanja i dodatnih troškova i "to je već zaživelo".

Direktorka Doma zdravlja Dragica Topalović je agenciji Beta rekla da od Bolnice nije zvanično o tome obaveštena i da dug nije sporan ali da su Domu zdravlja prioritet pacijenti i bolesnici, a ne novac.

"Reč je o dugu od skoro šest miliona dinara, a sada se pitam kako da im to platimo kada su angažovali Medicinu rada iz Čačka, a mi ostali bez ikakvih prihoda, pri čemu prevozimo pacijente za šta oni dobijaju novac", rekla je Topalović.

Ona ističe i problem nedostatka kadrova i navodi primer hitne službe u kojoj rade četiri lekara a potrebno je najmanje 10 jer se radi po smenama, a teritorija brdsko-planinska i medju najvećim u Srbiji.

Lokalna samouprava o svemu ovome se ne izjašnjava iako je Dom zdravlja u njihovoj nadležnosti, a angažovanjem čačanske službe deo sredstava sa ovog područja će odlaziti u susedni grad.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza