Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ivanjica

01. 11. 2012. Ivanjica, Golija

Izvor: Politika

Fakultet na Goliji

Četiri napuštene škole preurediće se za nastavu studenata beogradskog univerziteta u Uneskovom rezervatu biosfere.

 

Na planini Goliji, jedinom Uneskovom rezervatu biosfere u nas, čim proleće grane okupljaće se studenti i profesori beogradskog univerziteta u okviru nastavnog projekta „Univerzitet u prirodi“. Da u prirodnom ambijentu, na terenu, bolje spoznaju svoju struku i praksom je obogate.

Za ovaj projekat Univerziteta u Beogradu, koji podržava OEBS i Nacionalna komisija za Unesko, opština Ivanjica ustupila je četiri napuštena školska objekta u golijskim selima. Ideja za univerzitet u prirodi potekla je od univerzitetskog ombudsmana prof. dr Branka Rakića, a za sada je najavljeno učešće Biološkog, Geografskog i Šumarskog fakulteta.

– Naša opština, naravno, podržava ovu inicijativu sa željom da ožive slabo naseljena područja i lepote Golije mladi bolje upoznaju. Predstoji da se poslovi sagledaju detaljno, pripreme ulaganja, ono što je ruinirano obnovi i zdanja prilagode nameni. Pored ta četiri školska objekta na Goliji, namera nam je da oživimo i najstariju školu u ivanjičkoj opštini u selu Milandža pod Javorom, kao i da rešimo budućnost škole u Kovilju koja ima 11 učenika a dogodine neće imati nijednog – kaže za naš list Raco Sekulić, zamenik predsednika opštine Ivanjica.

Već sada prave planove za šta bi taj univerzitet u prirodi mogao da se iskoristi. Na području opštine je 70 procenata pod šumama pa će budući šumarski inženjeri imati mnogo toga da vide i nauče. Pravi izazov za biologe je izuzetan biljni svet, izvori, jezera i vodopadi. Razmišlja se da ovde budu održane pripreme za takmičenje u besedništvu, kao i da mladi gorani koriste jedan objekat u Gleđici. Namera odeljenja geofizike Geografskog fakulteta je da na Goliji zaživi astronomija, a biće posla i za istraživanja mladih seizmologa, arheologa i drugih, te aktivnosti u ovdašnjim skijalištima za studente Fakulteta za sport. Planira se da u neke sadržaje budu uključena i deca iz okolnih sela.

Po izjavi profesora Branka Kovačevića, predsednika saveta „Univerziteta u prirodi“, moguće je izvoditi nastavu za studente na Goliji. – Tu mogu da se prave i intenzivni kursevi, da dolaze predavači iz inostranstva, da osmislimo neke treninge za profesore i studente. Moguća je i saradnja sa lokalnom privredom, da pokušamo da pomognemo lokalnoj samoupravi – napominje Kovačević, dok direktor osnovne škole u Bratljevu Vidosav Kolarević smatra da bi saradnja sa beogradskim univerzitetom udahnula novi život planinskim selima u ivanjičkom kraju.

Nema komentara.

Ostavi komentar