Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ivanjica

19. 11. 2012. Ivanjica

Izvor: Alo

Pokretni bioskop za udaljena sela!

„Bioskop u selima ili pokretni bioskop“, naziv je akcije koju su osmislili radnici Doma kulture u Ivanjici kako bi projekcije na velikom platnu pogledali i meštani sela, a neka su daleko i do 50 kilometara.Cilj je da se pre svega deci i omladini omogući da pogledaju projekcije na velikom platnu.

- Da bi pogledali neki film, oni moraju da dođu u grad, što zahteva vreme i dodatne troškove. Još im je teže ukoliko nemaju sopstveni prevoz, a autobuskih linija prema određenim pravcima tako kasno uopšte nema. Bioskopske projekcije se zasad održavaju u školskim učionicama i salama i veoma su dobro posećene - objašnjava Milan Krunić, direktor Doma kulture.


Filmove su u prvom krugu prikazali u selima Katići i Močioci, a do kraja nedelje predviđene su projekcije u Lukama i Osonici. Podsećamo, ova akcija je bila je popularna u ivanjičkom kraju pre više decenija, a njeno obnavljanje naišlo je na pozitivne komentare. - Imamo mi TV i kompjuter, pogledamo film na DVD-u, ali ništa ne može da se poredi sa bioskopskim platnom. Raduje nas što možemo da pogledamo prave filmske hitove - kaže Mirjana iz Katića.


Po rečima Milana Krunića, cilj im je da se meštanima sela, pre svih deci i omladini, približi bioskop.Gradski bioskop opstaje uprkos krizi koju je pre više decenija izazvala ekspanzija drugih medija, interneta pre svega.

 

- Ivanjica spada u red retkih gradova, možda njih četiri-pet, u kojima nikad nije prestajao da radi bioskop. Trudimo se da tako i ostane, pa u repertoar među prvima uvršćujemo bioskopske hitove - kaže Krunić i dodaje da mlađi najčešće traže crtaće, domaće i akcione filmove, dok su stariji zainteresovani za klasike.

U svakom slučaju, bioskop u selima je sjajna ideja, s obzirom na to da u zimskim uslovima radovi na polju prestaju, pa meštani imaju vremena i za ovakav vid zabave.

Nema komentara.

Ostavi komentar