Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ivanjica

03. 04. 2013. Ivanjica

Izvor: ObjektivNo1., sajt opštine

Jagodasto voće iz Ivanjice u Francuskoj?

Francuska kompanija PUREBERRY iz Pariza zainteresovana je za ulaganja u proizvodnju maline, kupine, ribizle, jagode, šumske jagode i borovnice u Ivanjici. Oni su zainteresovani i za plasman voća u svežem stanju na francusko tržište, rečeno je tokom boravka vlasnika kompanije gospođe Sanje Larson u Ivanjici.

Francuska kompanija PUREBERRY iz Pariza namerava da ulaže u poljoprivredu Ivanjice.

Sastanak sa predstavnicima kompanije PUREBERRY održan je u prostorijama Skupštine opštine Ivanjica, a prisustvovali su predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić, zamenik predsednika opštine Raco Sekulić i predsednik UO Fonda za razvoj poljoprivrede Zoran Radovanović.

Predsednik i vlasnik kompanije gospođa Sanja Larson je nakon obilaska terena, razgovora sa proizvođačima i otkupljivačima, posetom više firmi za skladištenje i preradu jagodastog voća, izjavila da namerava da ulaže u sektor proizvodnje jagodastog voća i otkupa šumskih proizvoda na teritoriji Ivanjice.

    Okosnicu ulaganja činili bi sopstveni zasadi jagodastog voća na više od 30 ha. Kooperacija sa poljop.proizvođačima podrazumevala bi da deo sadnica i sistema za navodnjavanje, mreža za zaštitu i zasenu kao i obavezne nadstrešnjice od folije, plaćaju plodom, pri čemu bi imali garantovani otkup svih proizvedenih količina.

    Primarno investiranje bi bilo u proizvodnju maline, kupine, ribizle, jagode, šumske jagode i borovnice za plasman u svežem stanju prvenstveno na francusko cenjeno i zahtevno tržište.

 

Na sastanku je rečeno da opština raspolaže kapacitetima i uslovima za ovu vrstu veoma perspektivne proizvodnje,  pa će se  priključiti  naporima lokalne samouprave za registraciju i zaštitu geografskog porekla proizvoda iz rezervata biosfere i parka prirode Golija.

    Pored formiranja zasada na sopstvenim poljima, dugoročnim planom bi bilo predviđeno i formiranje istraživačkog centra za stvaranje novih sorti jagodastog voća koje će biti klimatski prilagođene našim uslovima i kao takve bile bi zaštićene i prepoznatljive na ino tržištu. 

    Svi zainteresovani proizvođači će imati priliku da se više informišu preko lokalne samouprave kada se bude potpisao i protokol o saradnji sa investitorima koji će konačnu odluku doneti u veoma kratkom roku.Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza