Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ivanjica

01. 10. 2014. Ivanjica

Izvor: Ivanjički radio

EU Progres u Ivanjici: Osnaživanje ranjivih grupa

U okviru programa Evropski PROGRES objavljen je prvi poziv za podršku projektima koji će biti realizovani u saradnji lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva. Program se sprovodi u 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije, među kojima je i ivanjička.

Ovaj poziv se odnosi na projekte čiji je cilj ekonomsko osnaživanje ugroženih grupa.  Svi projekti moraju da budu utemeljeni u opštinskim strategijama održivog razvoja i da doprinesu zapošljavanju, smanjenju siromaštva i povećanju uključenosti ranjivih grupa u društvo, kaže menadžer Sektora za dobro upravljanje i socijalnu inkluziju Dragan Mladenović.

- Druga, veća grupa aktivnosti kojom se može konkurisati je podrška međuetničkom dijalogu, i međukulturne saradnje i treća grupa aktivnosti su pitanja vezana za migraciju. Za ovu svrhu mi imamo odvojeno 400 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. EU Progres zadržava pravo da ne potroši sva sredstva ukoliko kvalitet dobijenih projektnih predloga ne odgovara onome što stoji u pozivu.

 

Po projektu jedno partnerstvo,  na primer u opštini Ivanjica između lokalne samouprave, neke lokalne organizacije javne ili lokalne institucije, koja se finansira iz budžeta opštine i organizacije civilnog društva, ne mora da bude  samo  nevladina organizacija, može da očekuje grant do 20 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti. Prvi put u ovom pozivu postoji mogućnost da takvo partnerstvo napravi sa susednom opštinom, da naprave dva plus dva partnerstvo, i tada je grant po jednom takvom projektu do 40.000 evra. Rokovi su do 31. oktobra do 17 časova na adrese naših kancelarija u Novom Pazaru, Nišu, Vranju i Beogradu. Predlozi projekata koji budu dostavljeni mejlom neće biti uzeti u razmatranje,  objašnjava Mladenović.

Prijavna dokumentacija i dodatne informacije su dostupne na veb adresi EU Progresa. Projekti moraju biti sprovedeni u roku od maksimalno dvanaest, a minimalno šest meseci, odnosno devet meseci za projekte sa dvostrukim partnerstvom.

Mladenović podseća da je prethodnih godina, u okviru EU PROGRESa, programa koji je prethodio Evropskom PROGRESu, uspešno  realizovano 66 sličnih projekta, a u okviru dva poziva Fonda za učešće građana.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza