Naslovna  |  Region  |  Kraljevo  |  Kraljevo: Uskoro suđenje zbog malverzacija tokom sanacije posledica zemljotresa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kraljevo

08. 11. 2016. Kraljevo

Izvor: Blic

Kraljevo: Uskoro suđenje zbog malverzacija tokom sanacije posledica zemljotresa

Na čak 252 strane Više tužilaštvo tereti osumnjičene da su tokom sanacije posledica zemljotresa u Kraljeva sebi i drugima omogućili imovinsku korist i oštetili budžet za 100 miliona dinara.

Suđenje počinje 22. decembra u višem sudom u Kraljevu, a u ovom slučaju još u maju 2013. godine uhapšeno je 16 osoba iz Kraljeva i Čačka, među kojima i Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva, kao i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije u vreme zemljotresa. Oni su osumnjičeni da su tokom sanacije posledica elementarne nepogode počinili brojne malverzacije i tako oštetili gradski, kao i republički budžet.

Osim bivšeg gradonačelnika Ljubiše Simovića, optuženi su i Milan Mirković, osnivač i vlasnik preduzeća "JU Keops" koje je predvodilo konzorcijum kraljevačkih preduzeća - izvođača i podizvođača radova angažovanih na izgradnji 465 montažnih kuća tokom sanacije posledica zemljotresa, Branko Đoković, nadzorni organ radova izvedenih tokom izgradnje montažnih kuća, Vesna Blagojević, direktor preduzeća "JU Keops", kao i odgovorna lica i vlasnici građevinskih firmi ili zanatskih radnji koje su izvodile radove.

Posle istrage koja je trajala godinama, a koju su pratile izamena sudskih veštaka, pravne nedoumice i žalbe odbrane počinje suđenje, koje građani grada na Ibru sa nestrpljenjem očekuju.

Obnova i pomoć

Pre šest godina Kraljevo je pogodio zemljotres, stradalo je dvoje ljudi, oštećeno je više hiljada kuća, stanova i privrednih objekata. Šteta je procenjena na oko 2,5 milijardi dinara.

Obnova je tekla brzo, za godinu dana sagrađeno je 465 kuća, obnovljeno na hiljade objekata... Oko 80.000 Kraljevčana dobilo je pomoć, iz republičkog budžeta i od donatora u grad se slilo oko tri milijarde dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar