Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kraljevo

16. 11. 2012. Kraljevo

Izvor: Danas

Istraga o trošenju novca od zemljotresa u Kraljevu

Rezultati istrage o trošenju 2,7 milijardi dinara (23,68 miliona evra), izdvojenih iz republičkog budžeta za obnovu Kraljeva posle zemljotresa 2010. godine, trebalo bi sutra da budu poznati. Naime, novi gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović (SNS) pokrenuo je preispitivanje, jer, kako je naglasio, prethodna vlast nije razmatrala izveštaj o šteti, ali i zbog činjenice da su sredstva izdvajana bez prethodnog sagledavanja stanja, prenosi list Danas.

Ne postoji nikakav dokument Vlade gde je bilo kakav izveštaj o procenjenoj šteti od zemljotresa razmatran i usvojen. To znači da je 2,7 milijardi dinara iz budžeta Srbije dato Kraljevu bez pokrića, kazao je Jovanović. Gradska komisija bi, dakle, trebalo da istraži ovaj slučaj i prikupljene podatke o trošenju novca prosledi nadležnim državnim organima.

Gradonačelnik je, takođe, uporedio cene izgradnje 465 montažnih kuća i temelja za njih, te zaključio da su u „nekim slučajevima temelji bili skuplji od samih kuća“.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije, za Danas tvrdnje gradonačelnika ocenjuje kao nastavak retorike SNS iz predizborne kampanje. On je posebno iznenađen, kako kaže, gradonačelnikovim nepoznavanjem problematike, što se ogleda u izjavi o ceni temelja i same kuće.

- Ako je zaista gledao ugovor, gradonačelnik je mogao videti da je „temelj“ samo naziv za sve radove koji su izvođeni od strane konzorcijuma kraljevačkih firmi. To su radovi koji su podrazumevali iskope, temelje, instalacije, stolariju, dimnjake, kupatila, kuhinje, kompletne završne radove i trotoare - objašnjava Ivan Jovanović.

Prema njegovim rečima, posao gradonačelnika nije da vrši istražne radnje, jer za to postoje nadležne državne institucije, koje, ukoliko je zaista bilo malverzacija u poslovima oko zemljotresa, treba to da istraže i procesuiraju. On naglašava da Kraljevo više nije na listi vladinih prioriteta, a kao dokaz za tu tvrdnju navodi odustajanje od projekta „urbane regeneracije“ naselja u Dositejevoj ulici.

Projekat koji je pripremila bivša vlada, zajedno sa lokalnom samoupravom, i aplicirala kod Centralne evropske banke i EIB, zahtevao je više od godinu dana pripreme potrebne dokumentacije po strogim procedurama ovih institucija. Oni koji su strpljivo čekali pomoć i učestvovali u pripremi dokumentacije, sada su potpuno iznevereni od lokalne i republičke vlasti - kaže Ivan Jovanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza