Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kraljevo

11. 02. 2014. Kraljevo

Izvor: TANJUG

Nastavljena blokada pruge Kraljevo-Čačak

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike vagona Nenad Terzić rekao je sinoć radnicima koji su od juče ujutro blokirali prugu u Kraljevu, da im je na sastanku u Ministarstvu privrede ponuđena isplata dva minimalca, ali da oni nisu prihvatili takvu ponudu.

 

- Ponudili su nam isplatu jednog minimalca sutra, a drugog idućeg meseca. Nismo prihvatili takvu ponudu, i radnici ostaju na blokadama do daljnjeg. Naši zahtevi su isplata svih zaostalih plata, povezivanje radnog staža i overa zdravstvenih knjižica", rekao je Terzić radnicima, koji drže u blokadi, prugu koja
vodi ka Raški i Čačku.

Prema poslednjim informacijama sa terena, radnici su se podelili po smenama i planiraju da celu noć blokiraju prugu u Kraljevu. Radnici, koji su, kako kažu, na ivici egzistencije, saglasni su da blokadu neće prekidati.

Radnicima Fabrike vagona se u proseku duguje 18 do 20 plata, a poslednjih osam meseci od kada traje štrajk nisu primili ni dinara. Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovićem, u subotu je podneo ostavku.

Vlada Srbije će radnicima Fabrike vagona u Kraljevu u narednom periodu isplatiti dve minimalne zarade, najavio je vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović na sastanku sa predstavnicima Fabrike vagona, lokalne samouprave i zastupnicima državnog kapitala u tom preduzeću.

- Vlada će to učiniti u cilju privremene finansijske konsolidacije Fabrike vagona, a u skladu sa raspoloživim sredstvima - rekao je Mirović.

Ministarstvo privrede, predstavnici sindikalnih organizacija i rukovodstva Fabrike vagona iz Kraljeva intenziviraće dijalog u cilju potpisivanja memoranduma kojim će biti utvrđeni rokovi i mehanizmi kojim će Ministarstvo privrede pomoći u rešavanju problema socijalnog programa i realizacije otpremnina.

Vlada Srbije će pokrenuti postupak kontrole poslovanja i utroška sredstava u tom preduzeću, a predstavnici sindikata obratiće se radnicima ovog preduzeća sa molbom da privremeno obustave proteste, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza