Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lučani

13. 11. 2012. Lučani

Izvor: Politika

Lučani:Para, struja i čist vazduh

Fabrika „Milan Blagojević – Namenska” u Lučanima uložila 370.000 evra u novi filter za dim i gasove.

 

U fabrici baruta „Milan Blagojević – Namenska” u Lučanima, završena je potpuna obnova elektrofiltera za prečišćavanje dimnih gasova i redukciju praškastih materija i drugih čvrstih ostataka koji nastaju kao produkt sagorevanja uglja u kotlu, a do sada su bez odvajanja odlazili u atmosferu.

Ovaj posao u energani lučanske fabrike trajao je pet meseci, koštao je 370.000 evra i finansiran je iz sopstvenih sredstava.

– Primenom savremenih tehničkih rešenja kakva se koriste u svim termoelektranama, ostvaruje se traženo izdvajanje od skoro 99 odsto pepela, šljake i gareži, čime se ispuštanje parškastih materija u okolinu svodi na najmanju meru. Postavljanjem novog filtera, Lučani su u narednom periodu rešili problem zagađenja vazduha, kao glavni u zaštiti svoje životne sredine, a plan je da se sada pažnja posveti stanju otpadnih voda – kaže za „Politiku” pukovnik Radoš Milovanović, generalni direktor „MB – Namenska”.

Fabrička energana proizvodi tehnološku paru za pogone barutane, električnu energiju za svoje potrebe dok je višak usmeren u distributivnu mrežu, i paru za zagrevanje čitave varošice od 4.000 stanovnika, koji imaju jednu od najjeftinijih tarifa u Srbiji, pošto plaćaju 78 dinara po kvadratu stana. Energana, inače, šest toplijih meseci koristi gas, a u drugoj polovini godine ugalj, „sušenu kolubaru”.

Barutana u Lučanima teško je stradala u NATO bombardovanju, jer je od 5. do 25. aprila 1999. godine na fabriku bačeno više od 60 projektila, a energetski deo kolektiva tada je potpuno sravnjen. Međutim, već 13 godina posle toga kompletirano je novo postrojenje, daleko moćnije od starog. Energana danas ima dva kotla, jedan daje 20 a drugi 64 tona pare na sat, i dve turbine za proizvodnju struje, od 3,5 i 5,5 megavata.

– Kotao koji proizvodi 64 tone pare montirali smo već 2001. godine, u nabavku i čitav taj posao uloženo je 120 miliona dinara. Prošle godine sagradili smo i dimnjak u energani, koji je koštao 300.000 evra, a postavljanjem novog filtera uspostavili smo sistem koji energiju proizvodi po svetskim standardima – ističe Radoš Milovanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar